МЗ се оплете в лъжи за ваксините

OFFNews 21 януари 2016 в 10:09 5963 2

"Ваксините не са опасни. Категорично не са опасни. Самата прокуратура каза, че не разследва качеството на ваксините. Те са придружени от сертификат за качество. Не става дума за това. Единственото, което се дискутира е минали ли са регистрационен режим според законите в България. Не, не са минали. В този случай законодателят дава право на министъра при изпълнение на големи национални програми, когато дадено лекарство не е регистрирано в държавата, да бъде внесено и да не се използва в търговската мрежа, но да бъде давано на хората", заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред bTV тази сутрин по повод скандала с дарените от Турция петвалентна ваксина "Пентаксим" и ваксината срещу хепатит В "Еувакс".

Всички 100 000 бройки са раздадени - имаше остра криза от ваксини, беше забавен имунизационният календар. От раздадените в София 18 400 бройки около 18 100 са приложени. Те не могат да се окажат опасни, защото пътят на ваксината е такъв: производителят е фабрика във Франция, ЕС, освобождава се субстанция, която отива в Турция и там се пълни в съответните разфасовки. Не може да бъде опасна. Придружава се със сертификат за качество. Те са забранени за продажба в аптеките, това не е разрешено.

Имахме срещи със служители на ДАНС, за да обясним една или друга ситуация в МЗ, нищо повече. Но не по този начин - влизаме вътре, вземаме компютри или кашони. Изискани са копия на документи, които са предоставени, каза Пенков и допълни, че резултатът от случващото се е, че майките са започнали да се обаждат в МЗ и да питат: "Каква ваксина ми сложихте?". Създаде се впечатление, че това е вредна ваксина. Не е така, увери Пенков.

"В България нямаме от разрешената ваксина, защото това е криза в цяла Европа, има недостиг в целия свят. Когато беше проведена обществената поръчка от МЗ, никой не се яви да предложи ваксини. Затова се наложи правителството да направи всичко необходимо, за да може да получим ваксината от Турция", каза още той.

Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов обаче заяви, че не може да се каже дали ваксините "Пентаксим" са опасни, но бе категоричен, че има проблем да се прилагат в България.

"Аз съм голям привърженик на ваксините, но това наля вода в мелницата на антиваксиналните настроения", коментира той.

"Само един от петте компонента има сертификат за качество. Другата ваксина тотално не може да се прилага тук, защото няма регистрация в Европейската агенция по лекарствата и в България.

Не е вярно, че регистрацията дава право само на търговия - ако беше така, тя щеше да бъде към Икономическото министерство и ако това беше вярно, аз можех да получа дарение от Америка и безплатно да го прилагам. Това не може да стане по ред причини, защото има странични реакции, всичко това трябва да се проследява.

Министерството затъва непрекъснато в лъжи. Първо казва пред Министерски съвет, че ваксината ще е за имунизационния календар. После идва доктор Москов и казва: "Ние ще го прилагаме на бежанците, ако има епидемия при тях". Първо, не може да правиш на хора, които са на територията на България, независимо дали са бежанци, нещо различно от българските закони. Второ, хепатит В не е епидемично заболяване, то се предава по кръвен път. Какво очакваме да се случи при бежанците? Как ще стане тази епидемия, ще започнат да си обменят кръв? Тоест взето е нещо, което се твърди, че е дарение, а всъщност се оказва бартер - ние сме дали български продукт, което ще стои в складовете и накрая ще го хвърлим.

Вместо министерството да излезе и да каже: "Да, ситуацията беше тежка. Трябваше да вземем решение. Да, може би беше неподходящо. Ние няма да го приложим, ще го върнем", те се оплитат в лъжи и почват да обясняват ала-бала и това налива вода в мелниците на хората, които не искат да се ваксинират.

Най-вероятно ваксината "Пентаксим" е абсолютно идентична с ваксината, правена в България. Обаче ако ти чуеш 3, 4, 5 лъжи, как да повярваш на следващото, което е истина?", каза д-р Константинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика