Медицински надзор с проверки в спешната помощ

OFFNews 12 февруари 2024 в 14:22 571 0

Иванка Динева

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Иванка Динева

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) извършва проверка на функционирането на спешната медицинска помощ. Целта й е да бъде уточнено кадровото обезпечаване, финансирането, наличието на линейки и апаратура, на спешни отделения, насочване на пациентите, функционирането на националната система за спешни повиквания 112, спазване на медицинския стандарт, достъп до медицинска помощ в отдалечените населени места и др.

Това заяви изпълнителният директор на „Медицински надзор“ Иванка Динева по време на дискусия за състоянието на спешната медицинска помощ, организирана от Медицинска федерация „Подкрепа“ към Конфедерацията на труда „Подкрепа“.

До 31 март ще подготвим анализ, който е свързан с тези поставени точки, каза тя. По думите ѝ трябва да се утвърдят единни стандарти и да е ясно за какво пациентите могат да се обърнат към центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП).

Автопаркът на ЦСМП „е в доста окаяно състояние“, голяма част е с над 300 000 км. и с повече от седем години експлоатационен период, каза Динева. Да се стимулират младите хора да работят в спешната помощ е важно, смята тя.

По думите ѝ най-честите нарушения от стандарта за спешна медицинска помощ са неправилно провеждане на комуникационен триаж чрез интервюто от диспечерския екип. Допуска се да се обслужват неспешни състояния. Не се извършва на места медицински транспортен триаж, има несвоевременно изпълнение на сигнали, посочи още Динева.

Спешните центрове нямат актуална информация къде-какви легла има свободни и виждаме, че често се случват фатални инциденти, защото даден екип обикаля лечебните заведения, подчерта директорът на ИАМН. Прегледите на пациентите не се регистрират в журналите, не се попълват фишове са други констатирани нарушения в системата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика