Инфекционист: Морбили може да даде усложнения и след години

OFFNews 25 януари 2024 в 10:56 3143 0

Трифон Вълков

Снимка Скрийншот

д-р Трифон Вълков

"Това е една от шарките, която се характеризира с висока степен на заразност; инфекция на цялото тяло, протичаща в три стадия. Често се стига до усложнения. Някои от тях се наблюдават и 10-15 години след преболедуване."

Това заяви инфекционистът д-р Трифон Вълков в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

СЗО: 30 пъти са се увеличили случаите на морбили в Европа

По думите му проблемът може да бъде решен с масова ваксинация.

Вирусът не е високо изменчив. Двете дози от ваксината срещу него се поставят на възраст 13 месеца и 12 години. Около 12-14 години след имунизацията 20% от хората, които не са се срещали с инфекцията, може да се разболеят от морбили, заяви той.

Има риск от разпространение на морбили заради непълен обхват с ваксината, предупреди Кунчев

Д-р Вълков коментира и епидемията от грип, която е обявена в част от областите в страната.

"Грипът е единственото заболяване, при което може да се посочи дори часът на разболяване. Тогава е отчетена първата болестна проява. В рамките на едно денонощие човек може да развие всички симптоми. Всичко започва много остро - със суха, мъчителна кашлица".

Заболяването може да се пресече бързо, ако се приемат правилните лекарства в първите 48 часа.

Грипът засяга различни органи и системи в организма. Най-често се заразяват децата и възрастните. Ако заболелият няма ваксина, може да си приложи някой от ефективните препарати. Колкото по-рано започне техният прием, толкова по-ефикасен ще е резултатът - най-добре в първите 48 часа. Така може да очакваме бързо пресичане на симптоматиката, подчерта д-р Вълков. 

Д-р Николова: При близък контакт с болен от грип вземете противовирусно лекарство

Надяваме се да са по-малко пациентите със сериозни оплаквания и хоспитализираните. Противогрипната ваксина много помага за това, макар да не осигурява 100% имунитет. Очакваме оплакванията да са по-леки като тежест и интензитет. За 10-14 дни след имунизация се изработват антитела. Има резон да се постави ваксина преди началото на грипната епидемия, коментира медикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!