Д-р Николова: При близък контакт с болен от грип вземете противовирусно лекарство

OFFNews 25 януари 2024 в 10:40 10383 1

Гергана Николова

Снимка БГНЕС

д-р Гергана Николова

При близък контакт с болен грип можете да вземете противовирусен препарат. Дозата е профилактична, но ще ви гарантира, че няма да се разболеете, каза по Нова телевизия д-р Гергана Николова, член УС на Българския лекарски съюз.

Тя отново подчерта, че при първи симптоми не трябва да се приема антибиотик, тъй като той не действа при вирусни инфекции и посъветва пациентите да се тестват.

Продължава самолечението, мой пациент беше пил 5 дена антибиотик без подобрение. Когато направихме тест се оказа с грип А. Антибиотикът не действа на вируси, каза тя и припомни, че грипът има рязко начало с висока температура, главоболие, болки в мускулите, в гърлото, суха кашлица и хрема.

Вече 7 области обявиха грипна епидемия, в София-област също

Д-р Николова посочи, че тази година все още няма много случаи на пневмония като усложнения от грипа в практиката си, но уточни, че епидемията в София не е достигнала своя пик.

По думите ѝ част от болните имат стомашно неразположение, което е по-скоро типично за COVID. "Но когато си изпил 10 медикамента, които сам си си назначил, е нормално е да имаш стомашни проблеми", уточни лекарката.

Според нея няма медицинска логика в спирането на профилактичната дейност по време на грипна епидемия, тъй като се пропуска моментът, когато трябва да бъдат поставени някои от ваксините в имунизационния календар.

Обявиха грипна епидемия и в Пазарджик

Тя отчете много добър ефект от програмата за безплатни ваксинации срещу грип при възрастните на и над 65 години. "От 100 поставени ваксини, само при един пациент установихме грип при тестване, но той нямаше симптоми, макар да е с придружаващи заболявания", каза д-р Николова и заяви, че и сега не е късно да се постави противогрипна ваксина.

Общопрактикуващият лекар припомни, че за децата над 2 години има противогрипни ваксини под формата на капки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки