Хинков: Не правя циркове. Няма да подам оставка

OFFNews 07 декември 2023 в 09:57 2169 2

Христо Хинков

Снимка БГНЕС

Христо Хинков

Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички професионални решения на поста, който заемам, да бъдат съгласувани с политически лидери.“

Така министърът на здравеопазването отговори по bTV на коментара на Асен Василев, който вчера заяви, че ако политиката на даден министър не се подкрепя и той не може да убеди в правотата си партиите и премиера, правилният ход е да си подаде оставката, а да не прави циркове и да блокира държавата.

Заради решението на Христо Хинков да освободи директора на "Пирогов" ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят бюджета, а Борисов пророкува, че когато някой се захваща със спешната болница правителството пада.

Хинков заяви, че оставката може да бъде поискана от премиера, който го е назначил и след това да се съгласува с парламента. "Моите професионални решения, които се изискват от закона, не мога да ги консултирам на политическо ниво. Те не са политически решения“, допълни той.

Хинков: Финансовата загуба на Пирогов е над 31 млн. лв., заставам зад решението си

По думите му вече сваленият от поста директор на "Пирогов" - д-р Валентин Димитров е пример за това, че болницата не е случайно място и там очевидно се преплитат интереси.

"Аз съм бил 10 г. в "Пирогов", стар пироговец съм. През последните 10-15 г "Пирогов" западна много като болница. Много лекари напуснаха. Тази болница е изключително важна за България, не може да напускат професионалисти", допълни Хинков.

Ангелов: Хинков не се справя. След ротацията няма да е министър

Именно това било "последната капка", която го е накарала да смени ръководството на болницата в лицето на изп.
директор д-р Валентин Димитров. Той бил човекът, който носи отговорност, когато става въпрос за обществени поръчки.

Според одитния доклад Димитров е възложил 3 обществени поръчки за медицинска апаратура, всяка на стойност
над 70 000 лв., без да е извършено задължителното съгласуване с Министерството на здравеопазването. Има и
други разходи за 1 млн. 143 хил. лв., както и фактури без сключени договори и обществени поръчки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Пандилов

07.12 2023 в 13:44

За съжаление г-н Хинков доста добре използва полуистини за да постига целите си!
За съжаление в един вход с него живеем и мога да кажа ,че той вкара входа ни в две дела.В последствие ги загуби!
Пое първоначално отговорност и се разбрахме че ако загуби делото той ще заплати разходите.
В последствие се скри,твърдеше че бил в чужбина и е много ангажиран.
После се наложи всички от входа да събират пари за да платят разходите !(Правилно по закон,но неморално в противоречие с уговорката ни)
Спора ни беше че искаше съседите който не ползват новите жилища все още да плащат колкото него ,за да задоволят неговите нужди за професионален високо платен домоуправител ,въпреки че предложих безплатен вариант да се управляваме сами!
За тези две дела с входа беше наел адвокати с двойно по-високи такси (съгласно Тарифата за минимални адвокатски хонорари) с цел да се ощети касата на входа!
В момента съди нас обезщетените от строителя собственици на земята на сградата ,за да получи безплатно паркомясто.

17439

1

мнение от IP

07.12 2023 в 11:41

Трудно е да се ориентира човек в дебрите на интересите в "Пирогов". Например фирма-доставчик на медицински изделия има офис там. Цената да си пуснеш телевизора в стаята е като за хотел-лукс. Болницата е огромна, много важна за цялата държава, винаги е подпомагана от държавата и има лекари и апаратура на световно ниво. Но организацията и харченето на парите на данъкоплатците не е на високо ниво и всички си затварят очите. А здравният министър бръкна в кошер с оси. Номерът да се обособяват позиции по обществени поръчки за да падне общата стойност (нищо, че в законът си пише ясно как се определя общата стойност) е повсеместен.
 
X

Да помогнем на украинските деца!