Доц. Кунчев: Грипна епидемия не означава грипна ваканция

Очакваме следващата седмица грипна епидемия да обявят Пазарджик и Пловдив, съобщи главният държавен здравен инспектор

OFFNews 18 януари 2024 в 10:29 990 0

Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС

Ангел Кунчев

Грипна епидемия не означава грипна ваканция. За обявяването на национална епидемия е необходимо поне 2/3 от областите да имат висока заболеваемост, обясни по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той уточни, че решенията за противогрипните мерки се вземат на регионално ниво от местните противоепидемични щабове.

Кунчев коментира и обявената грипна епидемия в Смолян, където здравните власти разпоредиха временно прекратяване на детските и женски консултации, посещенията при болни и плановите операции. В детските заведения и училищата е въведен филтър.

Заболеваемостта в Смолян достигна 268,9 заболели на 10 000 души, по думите на епидемиолога следващите области, в които ще бъде обявена грипна епидемия, са Пазарджик и Пловдив. Мерки ще бъдат въведени вероятно следващата седмица прогнозира той.

Най-лошото, което можем да направим, когато говорим за грип, е да даваме прогнози. Многократно вирусите са доказвали, че не подлежат на кой знае какви планирания. Нещата много бързо се променят. Говорим за епидемия, която е агресивна и в същото време е динамична – заболеваемостта се вдига и пада много бързо. В момента грипът измества COVID, уточни доц. Кунчев и допълни, че доминиращият грипен щам е A H1N1.

Главният държавен инспектор отчете, че тази година, по програмата за безплатно ваксиниране на възрастното население, са доставени 308 000 ваксини, които са поставени в над 90%.

Той каза още, че няма нарастване на случаите на морбили у нас, но на общопрактикуващите лекари са дадени предписания да прегледат пациентските си листи и да поставят забавените ваксини срещу морбили, паротит и рубеола.

Доц. Кунчев посочи още, че има ръст на случаите на варицела, но той е обичаен за това време на годината. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика