Директорът на Пирогов: Да дойде прокуратурата да ме провери

OFFNews 07 декември 2023 в 10:22 1267 0

Валентин Димитров

Снимка БГНЕС

Валентин Димитров

"В писмо до главния прокурор отправям молба прокуратурата да влезе в "Пирогов" и да ме провери за одитния доклад". Да ме провери и финансовият министър Асен Василев", заяви временно изпълняващият длъжността директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" Валентин Димитров на пресконференция тази сутрин.

В писмо отправям и предупреждение към здравния министър проф. Христо Хинков, че обществената поръчка, която са извършили в министерството септември месец подлага под заплаха болницата и нейното функциониране. Има личен конфликт, аз с Хинков имам една единствена среща, това е лична атака. Болницата завежда колективен иск срещу министъра на здравеопозването за обида и уронване на авторитета на лечебното заведение. Парите от този иск ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата. Аз лично ще заведа иск за обида и клевета срещу министър Хинков. Няма от какво да се срамувам, не съм извършил нищо, което да е в ущърб на болницата", обясни Димитров.

Той заяви, че след "инсинуацията", че "Пирогов", фалира и е пред фалит, лекарите да са притеснени, че няма да си вземат заплатите. "Това са 2574 човека", уточни освободеният директор. По думите му другата опасност е, че хората живеят в напрежение дали ще получат адекватна медицинска помощ.

Димитров отново подчерта, че за времето, за което е начело на „Пирогов”, дружеството е на печалба.

„Не съм магьосник – мениджър съм. От началото на 2023 г. до юни тази година печалбата на предприятието е 307 000 лв. През деветмесечието на същата година вече е 989 000 лв. Към 31 октомври 2023 г. – над 1 112 000 лв. Трендът е за постоянно увеличаване на печалбата”, категоричен бе директорът и допълни - „6 милиона е загубата за 2022 г., в която все още моята работа няма принос. Така че и тук не чувствам вина. 6 млн. пак ги приписват на мен, но пак са за минал период”, добави Димитров.

"Докато в тази държава на болници като "Пирогов" се прави оценка само във финансов аспект, здравеопазването ни ще куца. Ние не сме сергия. "Пирогов" е търговско дружество, настояваме за смяна на статута", коментира доц. Петър Атанасов, началник на клиниката по вътрешни болести.

Най-голямата спешна болница у нас е разтърсена от скандал, след като във вторник стана ясно, че министърът на здравеопазването Христо Хинков е освободил директора ѝ Валентин Димитров. Мотивите на министъра са нарушения, установени в одитен доклад. Хинков съобщи и че болницата е на загуба с над 31 млн. лв. От "Пирогов" твърдят точно обратното - че са на печалба и всички дългове са изплатени.

Рокадата в "Пирогов" предизвика сътресения и в сглобката. Във вторник от ГЕРБ заявиха, че ще бойкотират правителството, ДПС също застанаха твърдо зад ръководството на болницата. В същия ден процедурата по смяна на директора беше спряна.

Вчера здравният министър Хинков отново защити решението си за отстраняването на Димитров и влезе в задочен спор с председателя на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов. Хинков твърди, че е консултирал решението си с Ангелов. Той обаче определи думите на министъра като лъжа.

Междувременно прокуратурата, АДФИ, ДАНС започнаха проверка въз основа на одитния доклад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков