Дарение за детското УНГ отделение на ИСУЛ

OFFNews 22 май 2023 в 13:45 849 0

дарение

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

Дарение за ИСУЛ

С универтикален стол 2:1 се сдоби специализирано Детско УНГ отделение на УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ". Столът е доставен в отделението по инициатива на фондация #ЗаДоброто и е плод на съвместните усилия на доброволците и ръководството на болницата.

Идеята за дарението се заражда по време на инициативата „Приказка за оздравяване“ през 2022 г. Доц. Цоло Цолов, началник на Детското УНГ отделение, споделя с момичетата от #ЗаДоброто, че ръководената от него структура има спешна нужда от нов, специализиран УНГ стол, където да се извършват прегледите и манипулациите на децата, тъй като наличният е стар и напълно амортизиран.

Дамите от фондацията организират благотворителна кампания, от която са събрани 3306 лв. Оказва се обаче, че пари има, но стол няма. Набелязаният предварително се оказва неналичен, а всички останали са или твърди скъпи или неподходящи за целта.

Тогава на помощ се включва Деница – българка, която живее в Германия и е чула за проблема на отделението. Тя и нейният партньор Николай решават да подкрепят каузата със стола като отпразнуват важен за тях повод с дарение. От събитието са събрани още 2200 лв.

Деница обаче не спира до тук, а успява да издири в Германия фирма, която се занимава с производството на подобно оборудване. Дори и с добавеното дарение обаче средствата се оказват недостатъчни за закупуване на новия стол.

Следва спешна среща с ръководството на болницата, което решава да подкрепи начинанието и да набави липсващата сума (столът е финансиран на 55% от дарения и на 45% със средства на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“). Междувременно в Германия Деница намира доставчик, който транспортира стола от Бранденбург до Берлин, а от там до ИСУЛ той е доставен от българо- немската фирма GGBG.

Столът, който със съвместните усилия на дарителите и на болницата, е осигурен за децата, е последно поколение, в който всяка една част може да се регулира, така че да е най-удобно за лекаря и пациента. Заема малко място, подходящ е за преглед, консултация и лечение. През 2020 г. именно тази разработка получава Наградата за иновации на Института по здравеопазване и Ергономия в Нюрнберг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика