Частни интереси стоят зад забавеното строителството на болницата в Ямбол, смята Кристиан Вигенин

Кристина Минчева 02 февруари 2024 в 15:02 3603 0

Кристиан Вигенин

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Кристиан Вигенин, БСП

Целенасочено се отлага строителството на новата болница в Ямбол заради частни интереси на други болници в региона, смята Кристиан Вигенин от БСП, който по време на парламентарния контрол попита министъра на здравеопазването Христо Хинков за липсата на финансиране за изграждане на хеликоптерна площадка на територията на новата сграда на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Пантелеймон" в града.

Вигенин заяви, че търпението му се изчерпва заради отношението на министерствата на образованието и на финансите към ремонта на болница. 

Министър Хинков увери, че преди 6-7 месеца с представител от ямболския регион е имал разговор за финансиране за новата болница.

"Всичко това се свежда до капиталови разходи. Ние сме предявили искания до финансовото министерство, за да може да се довърши един път завинаги тази болница", каза още Хинков.

Той обясни, че при желание на ръководния екип на Многопрофилната болница след приключване на строително-ремонтните дейности и наличие на подходящ терен на територията на лечебното заведение, болницата би могла да изгради болнично вертолетно летище – хеликоптерна площадка, което след регистрация по съответния нормативно-определен ред ще може да поеме и обслужва пациенти, транспонирани по въздух.

"Няма да строим площадка в старата болницата, понеже ще има нова. Не я строим в новата, защото тя не функционира. Не е ли логично сега, когато се довършва ремонтът по новата болница, да се построи и хеликоптерната площадка", попита Вигенин.

По думите на Хинков изграждането на хеликоптерна площадка не е толкова важен проблем, защото тя бързо може да се изгради. Там въпросът бил до получаване на лиценз.

Министърът на здравеопазването посочи, че оперативна база на летище "Бършен" на територията на община Сливен е на разстояние 28 км от Ямбол, което позволява транспортирането на пациенти до "Свети Пантелеймон" в рамките на т.нар. златен час.

Според Вигенин пътят Ямбол-Сливен обаче не позволява адекватното транспортиране на пациенти до "Свети Пантелеймон" в рамките на т.нар. златен час.

Хинков каза, че изборът на конкретни лечебни заведения, определени за финансиране за разполагане на хеликоптерни площадки за спешна медицинска помощ по въздух, е направен след задълбочен анализ на медицински специалисти, структура, наличие на спешно отделение, географско разположение, финансово състояние на дружествата и възможността за поемане на непредвидено възникнали разходи по обслужване на площадките. 

Вчера у нас пристигна първият медицински хеликоптер, който след успешен самостоятелен полет от Италия до България, се приземи на базата на "Гранична полиция" на летището в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!