Първата въздушна линейка пристигна (видео, снимки)

OFFNews 01 февруари 2024 в 15:20 2890 1

Медицински хеликоптер

Снимка Боян Георгиев

Първият медицински хеликоптер пристигна днес.

Първият медицински кацна на летище "Враждебна". По време на правителственото заседание в сряда премиерът Николай Денков обяви, че "първата въздушна линейка трябва да излети от производителя в Италия към България".

"Това е успех за България! Стъпка по стъпка ставаме модерна европейска държава! Благодаря на всички, които работят за този важен проект!", коментира във Фейсбук министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков с кадри от летището.

Докрая на тази година страната ни трябва да получи още два медицински хеликоптера, а към 2026 г. да станат шест.

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. По данни на министъра на транспорта Георги Гвоздейков скоро страната ни ще разполага с общо осем болнични вертолетни летища. Вече имаме три регистрирани площадки в УМБАЛ „Света Анна“ в София, МБАЛ „Уни Хоспитал“-Панагюрище и УМБАЛ „Света Марина“-Варна. В момента Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ разглеждат документите на още пет болници, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново.

На територията на страната се очаква да бъдат изградени общо шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им дава възможност до всяка точка на страната да могат да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.

Официалната церемония по представянето на първата въздушна линейка ще се състои на летище "Враждебна", на 2 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!