АДФИ започва проверка на Майчин дом и задейства проверки на болницата от прокуратурата, НАП и КПКОНПИ и ГИТ

OFFNews 15 септември 2023 в 15:22 1653 0

АДФИ

Снимка Архив

АДФИ

Агенцията за държавна финансова инспекция започва проверка на "Майчин дом" и задейства още четири проверки на лечебното заведение. Това става ясно от отговор на АДФИ до разбунтувалия се персонал на Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология, изпратен днес и до медиите.

АДФИ ще провери законосъобразността при определянето, начисляването, изплащането и отчитането на средствата за основно и допълнително трудово възнаграждение на изпълнителния директор на болницата проф. д-р Иван Костов за периода от 1 януари 2020 г. до 30 юни 2023 година.

Конфликтът в софийската болница става публичен след уволнението на д-р Елена Георгиева, ръководител на клиниката по анестезиология. Част от екипа застава на нейна страна, друга - на негова. Защитават го Асоциацията на университетските болници и Столичната лекарска колегия.

Вътрешната опозиция твърди, че Костов е разпределял за себе си и група приближени най-големите възнаграждения. Те цитират сумата от 1,6 милиона лева за три години само за него. Тя е по-голяма от печалбата на болницата. Казват, че през този период останалите са лишавани от допълнителни възнаграждения. Обвиняват го в конфликт на интереси - назначеното от него ръководство на медицинския център към "Майчин дом" на свой ред го назначило за консултант срещу хонорар. Сочат го с пръст и заради "обсебване" на хирургичния робот "Да Винчи", до който други специалисти от болницата нямали достъп. Усещането им било, че ръководството е превърнало лечебното заведение в "бащиния".

Проф. Костов отвръща, че това са клевети и лъжи.

МЗ направи проверки и установи нередности, но министърът обясни, че докладите не дават достатъчно основания за уволнение.

По повод твърденията за провеждането на конкурса за началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (казусът "Елена Георгиева") АДФИ отговаря на персонала, че те са препратени до Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" на 7 септември.

По отношение на използването на робота "Да Винчи" и получаването на средства за оперативни интервенции по клинична пътека, АДФИ отговаря на подателите на сигнала, че те вече са получили отговор от Националната здравноосигурителна каса, която констатира неоснователно получени суми, които подлежат на възстановяване. Напомня им също, че проверки във връзка с използването на медицинския робот не са от компетентността на финансовите инспектори. Нито пък на рекламирането му чрез частна клиника.

За твърдението за конфликт на интереси АДФИ е препратила сигнала до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) също на 7 септември.

Твърдението за неоснователно високи доходи на директора е дало основание на АДФИ да препратят сигнала за проверка до Националната агенция за приходите. Това също се е случило на 7 септември.

Заради съмненията за злоупотреба със служебно положение и заради твърдения за изготвяне на медицинска документация с невярно съдържание, АДФИ е изпратила сигнала на Софийска градска прокуратура. Това също се е случило на 7 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика