Как да си изберем подходяща туристическа раница

OFFNews 29 април 2022 в 08:30 5904 0

Имате нужда от раница за всяко приключение! Независимо дали става дума за неделна разходка със семейството или за мечтания поход, раницата ви винаги ще бъде с вас, затова трябва да сте сигурни, че сте избрали правилната. Ето нашите съвети за намиране на идеалната туристическа раница за вашето пътуване.

Колко време ще продължи екскурзията?

Няколко часа, един ден, един уикенд, една седмица? За да изберете подходящата раница, първо трябва да вземете предвид дължината на похода. За еднодневен поход е достатъчна раница с обем между 10 и 25 литра. Раницата ще побере идеално бутилка вода, храна, яке и слънцезащитен крем, така че да се справите с всякакви метеорологични условия!

За екскурзия с продължителност повече от един ден мислете мащабно! Необходима ви е туристическа раница с обем между 25 и 35 литра. При няколкодневни походи е добре да съберете в раницата си повече оборудване, например за къмпинг и готвене, за да не се налага да отсядате в заслони или да плащате за настаняване.

За приключения с продължителност 3 дни или повече препоръчваме минимален обем на раницата от 35 литра, дори ако планирате да отседнете в хотел. Колкото по-дълго е пътуването, толкова по-непредсказуемо е времето, с което може да се сблъскате, толкова по-уморени ще бъдете, толкова повече дрехи ще ви трябват и като цяло толкова повече оборудване ще ви е необходимо. Така че една по-голяма, по-здрава раница с повече място за екипировката ви ще ви осигури спокойствие.

Кога и къде?

Независимо дали сте на поход в пустинята, в планината или по крайбрежието, дестинацията и времето на годината определят избора на раница. За едноседмичен поход в планината не ви е необходимо същото количество оборудване като за пътуване в пустинята или по крайбрежието. Преди да тръгнете, трябва да проучите местните метеорологични условия и да проверите прогнозата за времето непосредствено преди тръгването, за да ви помогне да вземете решение за размера и модела на туристическата си раницата.

Ако сте на поход в планината, независимо от надморската височина, метеорологичните условия могат да се променят бързо: температурата може да падне за няколко часа, вятърът да се усили много бързо, а слънцето да се превърне в дъжд за миг. Смяната на дрехите, ветровка и други водоустойчиви принадлежности може да са от съществено значение.

Продължителността, дестинацията и времето са първите неща, които трябва да вземете предвид, когато избирате туристическа раница. След това трябва да вземете предвид спорта, за който е предназначена раницата, тъй като някои раници ще бъдат по-подходящи за вашите нужди от други. Всичко е въпрос на организация, за да намерите раницата с най-подходящите за вас характеристики. Еластични странични джобове, джоб за слънчеви очила, водоустойчиви пространства за съхранение, горно отваряне, панел за достъп, компресионни ленти, куки за въже, каска или спален чувал и др. Всяка гама раници има различни функции, които могат да ви помогнат по време на приключението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки