Топ тенисист попадна в политически скандал: Азербайджан поиска наказание за Карен Хачанов

OFFNews 24 януари 2023 в 14:05 4107 1

Карен Хачанов

Снимка Getty Images

Карен Хачанов

Азербайджан поиска наказание за руски топ тенисист от арменски произход заради надпис, съобщи Ройтерс.

Рано тази сутрин Карен Хачанов се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия и така стана първият известен играч, достигнал до тази фаза на първия за годината турнир от Големия шлем. Традиционно след края на всеки мач победителят пише послание върху прозрачно фолио, закрепено на телевизионната камера на корта. Руският тенисист от арменски произход написа за пореден път "Арцах, бъди силен!". (Арцах е историческото наименование на Нагорни Карабах - районът в центъра на териториалния конфликт между Армения и Азербайджан.)

Азербайджанската федерация по тенис реагира няколко часа по-късно с настояване Международната федерация по тенис (ITF) да предприеме действия срещу 20-ия в света московчанин, който впоследствие обясни поведението си с желанието си да покаже уважение към арменските си корени.

Етническият арменски анклав Нагорни Карабах, наричан от сепаратистите Република Арцах, се откъсна от Азербайджан с подкрепата на Армения след кървав постсъветски етнически конфликт в началото на 90-те години на миналия век. През 2020 г. Азербайджан започна втора война в региона и успешно си върна част от територията, контролирана от подкрепяните от арменците сепаратисти.

Заради публично заявената позиция на Хачанов на един от най-големите и престижни турнири по тенис в света през почивните дни федерацията по тенис на Азербайджан е изпратила протестно писмо до ITF, в което иска строго наказание, което да попречи на Хачанов да прави подобни "неприемливи провокации" по време на турнири по тенис. От ITF коментираха, че все още обмислят дали и как да отговорят на писмото. Хачанов на свой ред каза, че не е бил предупреден да не пише подобни послания върху телевизионната камера след бъдещи мачове.

"Казвам много пъти. Имам арменски корени - каза той пред репортери на "Мелбърн парк" след днешната си победа над Себастиан Корда. Младият потомствен тенисист (син на професионалните тенисисти от Чехословакия Петер Корда и Регина Райхртова) не успя да доизиграе мача заради болка в дясната китка. - От страна на баща ми, от страна на дядо ми, дори от страна на майка ми. Аз съм наполовина арменец. Ако трябва да бъда честен, не искам да навлизам по-дълбоко от това, а просто исках да покажа сила и подкрепа на моя народ. Това е всичко."

Макар в момента да се въздържа от коментар, Australian Open не се абстрахира напълно от политическите теми. Турнирът зае позиция за войната в Украйна, като забрани всякакво показване на руски и беларуски знамена. При изписването на имената на играчите от тези две страни пред тях не стои правоъгълник с цветовете на националния флаг, а бял правоъгълник. Забранено е и развяването на знамената на Русия и подкрепящата я във войната с Украйна Беларус на трибуните в подкрепа на тенисистите от двете страни.

Решението за знамената на трибуните дойде след провокация. Руско знаме беше закачено до корта, на който играеше украински тенисист.

Най-старият турнир по тенис в света - Уимбълнъд - отиде още по-далече миналата година, когато изобщо забрани участието на руските и беларуските спортисти. Отговорът на ръководния орган в тениса бе лишаване на всички останали участници в турнира от точките, които те получават за участието и победите си, а те в този случай са изключително много за стигналите напред. От точките зависи подреждането в ранглистата, което също има своите последствия. По-предно класираните имат привилегията да играят срещу по-задно класирани, от ранкинга зависи зали някой ще играе квалификации или директно ще започне от основната схема. Класациите не са без значение и за спонсорите на тенисистите. А приходите от рекламни договори за някои тенисисти са по-големи дори от наградните фондове.

Извън политическите въпроси около тениса - Хачанов бе вторият руснак, класирал се за полуфиналите днес. Тази нощ това направи и шампионката от последното издание на Уимбълдън Елена Рибакина. Победа имаше и за Беларус. Двукратната носителка на титли от Откритото първенство на Австралия Виктория Азаренка също продължава напред към полуфиналите след победа над американката Джесика Пегула.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!