Цацаров отрече всичко - не познава Нотариуса, не е виновен за израстването на Еврото, не е притискал съдии

OFFNews 20 март 2024 в 13:34 1730 0

Висш прокурорски съвет

Снимка Стоп кадър от заседанието

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който поиска да бъде изслушан от Висшия прокурорски съвет, категорично отрече да познава или да е замесен в схемата за влияние в съдебната система около разстреляния в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса. Той обяви, че няма нищо общо с кариерното израстване на скандално известния някогашен следовател Петьо Петров-Еврото, свързан с аферата "Осемте джуджета", и с дати и факти се опита да разсее съмненията по негов адрес след изказване на съдия Владислава Цариградска пред ВСС, някогашната манекенка Ивайла Бакалова и приятеля й Веселин Денков и медийни изявления на бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

"Не познавам Мартин Божанов-Нотариуса. Никога не съм го и виждал. Никога не съм имал съучастие, съпричастност или подпомагане на дейността на групата около Мартин Божанов. Като главен прокурор не съм имал каквато и да е информация за тази личност или за групата около него, включително и информация, която да ми е била предоставяна по официален път от МВР или ДАНС. Не съм имал пряк или непряк интерес такава престъпна дейност да има похлупак", декларира Цацаров.

В обширното си изявлението пред кадровиците на Темида Сотир Цацаров посочи, че МВР трябва да каже дали Божанов е бил сътрудник на МВР, на коя служба, каква ценна информация е предоставил той, което вътрешното ведомство отказва да направи досега. 

Според бившия главен прокурор МВР трябва да отговори и на въпроса по каква причина за първи път в историята на ГДБОП е проведен външен конкурс за разследващ полицай, спечелен точно от съпругата на Божанов - Гергана. Освен това запита кой е подписал документите за конкурса, кой е извършил класирането, кой е направил назначението.

Неочаквано Цацаров свърза говоренето срещу него с делото срещу осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман, пуснат предсрочно от затвора. Той припомни, че е отправил искане за възобновяване на процеса пред върховния съд, защото двама от членовете на апелативния съд, които пуснаха предсрочно мъжа, е трябвало да се отведат.

"Не се срамувам от това, което съм направил с един осъден убиец. Сега бих направил същото – да откажа трансфер до Австралия и да искам възобновяване", посочи Сотир Цацаров.

И уточни, че никога не е заплашвал съдии, нито е разпореждал да се пускат публикации срещу Цариградска, но все пак изтъкна, че случилото се с нея е недопустимо. Съдийката стана обект на заплахи покрай делото на убития Мартин Божанов-Нотариуса. Авторството им се приписва на 35-годишния Илко Захариев с прякора Червения пират, който бе задържан и по-късно освободен.

Цацаров отхвърли връзката, която Денков и Бакалова направиха пред парламентарната комисия между среща от август 2020 г. на Веселин Денков с него в качеството му на шеф на КПКОНПИ и последвалия арест на Денков. Бившият обвинител №1 обясни, че Антикорупционната комисия е правила проверка по разследването "Списък за бърз контрол". Именно там за първи път бе осветено влиянието на Нотариуса в съдебната система. Проверката е открила данни за престъпление, била е изпратена в прокуратурата, ръководена тогава от Иван Гешев, но Цацаров не знае какво се е случило след това заради "оскъдните контакти" с предшественика му.

Сотир Цацаров опроверга и приписваната му роля на покровител на Петьо Еврото, за което говори Бойко Рашков. Според признанията на Цацаров кариерата на Еврото е започнала при Борис Велчев и е продължила при бившия градски прокурор Николай Кокинов, който по-късно бе принуден да напусне системата.

Сотир Цацаров напомни, че Петьо Петров е освободен през 2015 г. и проблемът настъпил, след като от множество прокуратури заприиждали сигнали, че при редица проверки двама членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, сред които шефът на бюрото (по това време Бойко Рашков), искали да четат материали по досъдебни производства - "казано просто, да четат СРС". Именно това лежало в основата на конфликта му с Бойко Рашков.

А колкото до Петьо Еврото, Сотир Цацаров се самоцитира, че е казал "в интерес на системата е Петров да я напусне час по-скоро".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!