СГП започва проверка по сигнала на Сарафов срещу началника му Иван Гешев

OFFNews 17 май 2023 в 12:58 1819 0

проверка

Снимка Архив

Започва проверката.

Софийската градска прокуратура започва проверка по сигнала на зам. главния прокурор Борислав Сарафов срещу шефа му Иван Гешев за престъпления от общ характер. Сигналът е разпределен на случаен принцип на прокурор от СГП, който незабавно е разпоредил проверка  по чл. 145, ал. 1 от Закона за съдебната власт, съобщиха от СГП.

Въпросният сигнал е постъпил вчера.

В сигнала се съдържат обвинения за действията на обвинител №1, които заместникът му иска да бъдат проверени, за да се установи налице ли са данни за извършено престъпление. Сарафов настоява да бъде проверен запис на телефонен разговор между него и члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев, който според твърденията на заместника е бил записан от Гешев.

Самият Стоев коментира вчера, че е потресен от действията на обвинител №1 и че не може да повярва, че Гешев нарушава Конституцията. 

Второто искане е за ползването на почивната станция на прокуратурата в Боровец, за която Сарафов твърди, че се е превърнала в частна резиденция на Иван Гешев.

Третият обект на проверка е оказването на влияние върху наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт".

Вчера имаше и още едно едно развитие - Гешев внесе предложение във ВСС да бъде наложено дисциплинарно наказание на Борислав Сарафов.

По-рано днес СГП декларира в своя позиция, че нито един неин прокурор "няма да се поддаде на външни фактори, стоящи извън обективните факти по преписките и делата, независимо от източника или интензитета им".

"Ръководството на СГП декларира, че в рамките на законовите си правомощия СГП няма да допусне каквото и да е превишаване на същите или използването им за цели извън наказателното производство, още по-малко за създаване на обществени настроения в една или друга посока спрямо конкретни факти и лица", се казва още в позицията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!