Сарафов към прокурорите: Не е задължително колите на пияните и дрогираните да се изземат

OFFNews 14 септември 2023 в 17:38 1942 0

Борислав Сарафов

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Борислав Сарафов

Не е задължително автомобилите на шофьорите с положителен тест за употреба на алкохол или наркотици да се изземат.

Това става ясно от методическите указания до всички прокурори, разпоредени от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Указанията са във връзка с приетите промени в Наказателния кодекс, приети на 4 август и влезли в сила на 8 август. С тях се регламентира конфискацията на автомобили, ако е установено, че шофьорът е пиян или дрогиран. Пробойните в промените в Наказателния кодекс бяха коментирани от редица юристи, а лекар дори обясни колко сериозен е проблемът не само с отнемането, но и с тестовете, които се използват от полицаите. 

Прави впечатление, че конфискация не е се предвижда при причиняване на смърт на пътя. В случаите, когато шофьорът не е собственик на автомобила , се предвижда да плати стойността му.

Сега Сарафов обяснява, че в определени случаи е нужно автомобилите само да бъдат приобщени като доказателства. 

В указанията си към прокурорите Сарафов казва, че превозните средства винаги се приобщават като доказателства по делата - както за катастрофите, при които е причинена смърт или телесна повреда, така и по разследванията за шофиране след употреба на алкохол или наркотици, но приобщаването не налага задължително изземане.

Превозното средство трябва да бъде огледано, фотографирано и да се вземат мерки да не се повреди или измени, включително като се запечата мястото, където се съхранява. По делата за катастрофи е препоръчително колите да се изземат като веществено доказателство и да се пазят до завършване на разследването.

И.ф. главен прокурор също така нарежда прокурорите да искат от съда запори на колите, без значение, че те са доказателство по делата. Това обаче може да се прави едва когато на някого е повдигнато обвинение. Ако превозното средство не е собственост на обвиняемия, ще се иска запор на такава част от имуществото му, която съответства на стойността на колата. Ще се искат запори и за обезпечаване на глобите, предвидени от НК.

Във всички случаи, когато колата е иззета по дело за шофиране след алкохол или наркотици, а не е собственост на обвинения, незабавно след запорирането ѝ и след приключването на оценителната експертиза, се преценява възможността за връщането ѝ на собственика.

Апелативните прокурори ще трябва да организират проучването и анализа на практиката на прокуратурите и съдилищата за прилагането на промените в НК и при констатиране на неправилна или противоречива практика да сезират Върховната касационна прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика