Разследването за източените милиони за АМ 'Хемус' приключи

Обвиняеми са деветима души, но публично известен е само бившият футболен съдия Борислав Колев

OFFNews 24 август 2023 в 15:25 5337 3

магистрала

Снимка Архив

Автомагистрала "Хемус".

Вижда се краят на сагата с парите за магистрала "Хемус". Софийската градска прокуратура обяви, че е започнала предявяване на материалите по делото. 

Досъдебното производство е образувано на 8 ноември 2011 г. и до момента като обвиняеми са привлечени девет души за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностни присвоявания и пране на 53 млн. лв. Извършва се предявяване на материалите по разследването на обвиняемите и техните адвокати. А след приключване на процедурата наблюдаващите прокурори ще преценят предпоставките за изготвяне и внасяне на обвинителен акт в Софийски градски съд.

Известното до момента

Единственото име на обвиняем за източването на парите за аутобана е това на бившия футболен съдия Борислав Колев. Останалите действащи лица в схемата са собственици на строителни фирми и хора, участвали в прехвърлянето на парите. Но техните имена не са съобщавани от МВР и прокуратурата.

Борислав Колев е заподозрян, че е крайният получател на милионите от незаконни схеми при строителството на магистрала "Хемус". Според прокуратурата 42-годишният бивш футболен съдия е участвал в създаването на мрежа от фирми, като "набирал и мотивирал" различни хора да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за строителството на ЛОТ-5 от аутобана. Мъжът придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили пари и му ги давали.

Това се е случило 52 пъти от 18 юни до 8 септември. Така Колев получил 53 060 861 лв.

За прибраните "в торби и чанти" милиони за изграждането на ЛОТ-5 първо съобщи вътрешният министър в кабинета "Петков" Бойко Рашков. През ноември 2021 г. той обяви, че над 60 млн. лв. от авансово платените средства за строежа на лота са преведени на кухи фирми, а след това изтеглени в торби и чанти.

Това дело доведе до сблъсък между МВР и прокуратурата, чийто ръководител тогава беше Иван Гешев. Рашков няколко пъти бе викан на разпит по повод негови изказвания пред медиите във връзка със схемата за източване на "Хемус". 

Шефът на ГДБОП по това време и сегашен вътрешен министър Калин Стоянов бе обвинен от Софийската градска прокуратура и привлечен под отговорност, че се е опитал да упражни натиск върху прокурори по разследването. От държавното обвинение твърдяха, че от ГДБОП искали по-леко обвинение на задържания за източването показанията му за други замесени в схемата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

emilovanov

24.08 2023 в 17:54

Поръчителите ги няма. Защо ли ?

12278

2

Bai Tanas

24.08 2023 в 16:49

или по-скоро бушон :)

12278

1

Bai Tanas

24.08 2023 в 16:42

Съдияята съдияяята съдията милионер !

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика