Прокуратурата предложи на Гешев да поиска от ЦИК имунитета на кандидат-депутата с канабиса

Според обвинението Валентин Велев трябва да бъде задържан, за да не извърши друго престъпление

OFFNews 09 ноември 2021 в 17:09 1678 0

Софийската градска прокуратура отправи предложение до главния прокурор Иван Гешев да внесе в ЦИК искане за снемане имунитета на кандидата за народен представител Валентин Велев, за да бъде привлечен към наказателна отговорност и задържан, съобщиха от СГП.

Велев, който е кандидат от листата на "Патриотичен фронт" в Сливен, бе хванат да отглежда канабис в сливенския парк "Сините камъни". По-рано днес той обясни, че не мислел, че е чак толкова незаконно деянието му и съобщи, че сам е решил да подаде документи за заличаване от листата и за напускане на партията.  

В хода на разследването е установено, че на 4 ноември 2021 г. Валентин Велев, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП) е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества от рода на конопа с общо тегло 1.611 кг. и на обща стойност 9666.00 лв. и е отглеждал 18 броя растения от рода на конопа в нарушение на установените в ЗКНВП правила, съобщават от СГП.

Събраните доказателства са достатъчни за привличането му към наказателна отговорност за държане на дрога, за което Наказателният кодекс предвижда затвор до 2 г. и глоба от 100 лв. до 300 лв., и за отглеждане на канабис, за което НК предвижда лишаване от свобода от 2 г. до 5 г. и глоба от 5000 лв. до 10 000 лв., както и за задържането му.

Според наблюдаващия прокурор събраният доказателствен материал сочи не само наличие на обосновано предположение за извършени от Велев престъпления, но и за реална опасност да се укрие и да извърши друго престъпление, ако не бъде задържан. В предложението е посочено, че този извод се основава на по-високата степен на обществена опасност на деянието и дееца, тъй като наркотичните вещества са в значителни количества и на висока парична стойност, отглежданите растения са голям брой, а деецът е обществена личност, кандидат за народен представител, обясняват от СГП.

Като кандидат за депутат Валентин Велев се ползва с имунитет и за привличането му като обвиняем за престъпление от общ характер и задържане е необходимо разрешение на ЦИК.

Подобно искане Гешев отправи до комисията и за още един кандидат, но за президент - Боян Расате, заради нападението над клуб на ЛГБТИ в столицата. Расате получи две обвинения - за хулиганство и лека телесна повреда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика