Боян Расате с две обвинения - хулиганство и лека телесна повреда

Издигнатият от инициативен комитет кандидат за президент остава в ареста за 72 часа, но прокуратурата иска задържане под стража

OFFNews 03 ноември 2021 в 15:57 2219 3

Снимка БНР

Издигнатият от инициативен комитет като независим кандидат за президент Боян Расате остава в ареста за 72 часа, но прокуратурата ще внесе искане пред Софийския градски съд за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от държавното обвинение. 

Днес следовател от Следствения отдел при Софийската градска прокуратура (СГП) е предявил постановление за привличане в качеството на обвиняем на Расате в присъствието на служебен защитник.

Боян Расате бе доведен принудително в СГП, уточняват от прокуратурата. Това стана след интервюто му пред БНТ. Той е привлечен към наказателна отговорност за нападението на клуб на ЛГБТИ в столицата в неделя.

Събрани от наблюдаващия прокурор дават основание и за повдигане на второ обвинение спрямо Расате - причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Според наблюдаващия прокурор доказателствата сочат, че не само има обосновано предположение за извършени от Боян Расате престъпления, но и за реална опасност да се укрие, тъй като не е намерен на известните по делото адреси.

Извършените престъпления се отличават с изключителна дързост и незачитане на демократичните устои на държавата, посочват от прокуратурата. Техният интензитет и данните за предишно осъждане на обвиняемия сочат висока степен на обществена опасност, която според наблюдаващия прокурор налага задържането му за срок до 72 часа.

Преди два дни главният прокурор Иван Гешев се обърне към ЦИК с искане за отнемане имунитета на кандидата, а ЦИК даде разрешение за това.

Обвиняемият не се признава за виновен и се е възползвал от правото си да не дава обяснения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

03.11 2021 в 17:28

Подобни индивиди не е редно да се допускат в каквито и да е избори!

4164

1

Egocentric Eccentric

03.11 2021 в 16:44

В една нормална държава този терорист щеше да е обвинен в престъпления от омраза.
 
X

Да помогнем на украинските деца!