Окончателно решение: Изборите с ''Чичо Цено, кой номер'' са напълно незаконни

ВАС обяви за недействителен изборът на общински съветници в община Борован

OFFNews 21 март 2024 в 20:31 5484 3

Секция 060500005, село Малоград

Снимка evideo.bg

Стопкадър от платформата за видеонаблюдение на изборите. Секция 060500005, село Малоград

Върховният административен съд атмени решение на Административния съд - Враца и вместо него обяви за недействителен избора през 2023 г. на общински съветници в община Борован. Решението на ВАС е окончателно.

Според Конституционния съд, за да бъдат обявени за незаконни изборите, следва да са налице две предпоставки - съществени нарушения на изборния процес, относими към конституционните принципи, и тежестта на нарушенията да е от такова естество, което да води до невъзможност да се установи действителната воля на избирателите.

Настоящият касационен състав намира, че в случая са налице и двете предпоставки за обявяване за недействителен на избора на общински съветници в община Борован, тъй като изборът в избирателна секция 060500005 с. Малорад е изцяло опорочен.

Съвкупният анализ на данните по делото налага извод, че спрямо избирателите в тази избирателна секция е допуснато нарушение на основополагащите демократични конституционни принципи, относими към избирателното им право, изразяващо се в явно манипулиране на вече направения от тях вот.

Попълването на преференции от членове на СИК в подадени бюлетини, в които не са вписани такива, или евентуално дописването на преференции при вече налични, което би направило бюлетините недействителни, по същество означава пренареждане на персоналния избор на гласоподавателите и съставлява тежко и съществено нарушение на изборния процес.

Обективната липса на данни за броя на преправените бюлетини и за кои партии и кандидати за общински съветници се отнасят, означава, че драстично са нарушени избирателните права на неустановен брой гласоподаватели от избирателна секция 060500005 с. Малорад, което несъмнено би се отразило на крайния изборен резултат.

Според върховните съдии констатираните нарушения налагат отмяната на решението на първоинстанционния съд и вместо него постановяване на ново, с което се обявява за недействителен оспорения избор на общински съветници в община Борован.

Чичо Цено, Марти и Боби

През октомври 2023 г. OFFNews разказа подробно за манипулациите на вота в Малорад. Видеозаснемането разкри следния диалог: 

- Така, тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Марти, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли претенции?

- Зависи от комисията. Както кажете.

- Не бе. Ние сме си наши хора. Да помогнем на Мартин примерно има едно, имало празна, да се попълни 102 например.

- Аз немам никви претенции.

- 42 със еди коя си. 108. За Борко да се направат, за сичките да има. За сичките. Казвайте да Ви помогна на сичките. Ако щете – щете. Ако не щете, тая работи да свършим, да хода да си легам.

- Мен ми е на дедовия.

- Казвайте.

- 68 една част ше се прави за него.

- Това си е Ваша работа.

- Една част праиш за Боби. И ше се делат. Ше се делат.

След това жена от секционната комисия хваща купчинка с бюлетини и започва да ги поправя една по една. Тя обаче не е запомнила в полза на кой кандидат да попълва и докато мисли, че никой не я снима, пред камерата, която излъчва на живо, задава въпроса:

- Чичо Цено, кой номер?

От записа се чува, че се обсъжда добавяне на преференции за третия в листата на БСП (Мартин Иванов Диловски), 11-я в листата на СДС (Боби Младенов Боянов), както и осмия в листата на "Възраждане". Според справка в регистрите за кандидати за общински съветници на Борован това е именно въпросният Чичо Цено - Цено Ценов Цоловски.

Секционната комисия, в която уж има представители на всички политически партии, работи в абсолютен сговор.

Създадена е и организация - един поправя бюлетините, друг пази вратата, трети дава инструкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

3

stix

22.03 2024 в 17:30

Тази красавица от снимката,в Сливен ли е вече,или ще е председател на изборна секция на следващи избори?За жалост и нещастие така е се провеждат избори в провинцията.Те са отделна държава-общество на родово-общинска-нашенска общност.Чичо-баце-Нане-Вуте-Пена-стрина-буля-шуранайка-тетка.Изси чат горите,варят ракия и търсят връзки в Телк да вземат пенсия.Толкоз.

5923

2

seawarrior

22.03 2024 в 08:22

По-интересно ми е какво ще се случи с преките извършители.

22548

1

dolivo

21.03 2024 в 22:08

В полза на коя партия?
 
X

Да помогнем на украинските деца!