На първа инстанция: Едното от семействата на разменените бебета осъди 'Шейново' за 100 000 лв.

OFFNews 05 март 2024 в 14:58 2228 0

бебета

Снимка Pixabay

Едното от семействата на разменените бебета осъди Втора гинекологична болница "Шейново" за 100 000 лв. за неимуществени вреди. Това е 1/3 от исканото от тях обезщетение от 300 000 лв.

Софийският градски съд присъжда 60 000 лв. от тях на майката, която първа е подала сигнала за размяната, и 40 000 лв. на бащата на детето. СГС обаче отхвърлил исковете за обезщетение на други роднини по права линия на бебето - част от ищците по тази искова молба.

Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок.

Случаят е от 2022 г., когато ДНК тест доказа размяната. Едната от майките се е усъмнила, че гледаното от два месеца от нея дете е нейно. Причината – липсата на каквато и да е визуална прилика. Младата жена сигнализирала здравното заведение, което започна вътрешна проверка. Установено бе, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката. Така се стигнало до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители.

Директорът на "Шейново" тогава д-р Румен Велев обясни, че размяната е станала при първото раздаване на бебетата. В болницата разбрали на 8-9 декември 2022 г. след оплакването на едната от жените. Д-р Велев обясни, че се обмислят нови механизми за контрол в лечебното заведение.

В средата на януари следващата година стана ясно, че родителите ще предявят иск за общо 600 000 лв. обезщетение от "Шейново. Към иска бяха прибавени и роднините им.

Болницата отказа преговори, а родителите се заканиха да стигнат до Страсбург.

Самата размяна на бебетата между двете семейства се случи на 13 януари 2023 г.

Делото на втората майка все още не е започнало. Искът за 300 000 лв. бе подаден през март м.г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика