КС няма да се занимава с избора на новите членове на ВСС

OFFNews 20 септември 2023 в 14:57 1119 0

съд

Снимка Архив

Конституционен съд

Конституционният съд няма да се произнесе по искането на бившия главен прокурор Иван Гешев да бъде обявен в разрез с основния закон изборът на членове на Висшия съдебен съвет от магистратската квота, става ясно от решение на КС от вчера. 

С промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които бе въведен механизъм за разследване на обвинител №1 и бе свалено мнозинството за освобождаването му, депутатите задължиха съдебната власт да проведе нова процедура за избор на членове на ВСС от своята квота, независимо от това, че те вече бяха излъчени от съдии, прокурори и следователи още миналата година.

Това са Мария Терзийска (зам.-шеф на ОС-Варна), Явор Колев (АдмС-Пловдив), Миглена Тянкова (ОС-Хасково), Васил Петков (председател на ОС-Ямбол), Даниела Александрова (СГС) и Младен Димитров (председател на РС-Велико Търново). Прокурорите заложиха на Красимира Филипова (ВКП), Владимир Николов (окръжен прокурор на Плевен), Добринка Калчева (АП-Пловдив) и Владимир Чавдаров (бивш апелативен прокурор на Варна, временно отстранен от длъжност поради повдигнато обвинение за подкуп) и този на следователите – Петко Петков (НСлС).

На 7 юли обаче изненадващо ДПС внесе предложение за промени в ЗСВ, с което изборът на членовете на ВСС ще се определя само от Върховния административен съд, изключвайки напълно ВКС. То бе направено в последния момент - в деня, в който Даниела Талева бе избрана за ad hoc прокурор, който ще разследва сигналите срещу главния прокурор и неговите заместници. А парламентът скоростно прие измененията и така на практика отложи избора за 2024 г.

Вчера КС прекрати производството, въпреки че в края на юни го допусна за разглеждане. Аргументът: оспорената законова разпоредба вече не е част от правния мир.

"Съдът не може да разглежда искане за установяване на нейната противоконституционност поради отпадане на предмета на искането, независимо дали с друга, новоприета, но неоспорена разпоредба се дава правна уредба на същия въпрос", заключава КС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки