И прокурорът по 'Барселонагейт' се сдоби с дисциплинарка

OFFNews 24 юли 2023 в 14:58 1548 0

дисциплинарка

Снимка Архив

Прокурорът Стефан Христов не си е свършил в срок работата по "Барселонагейт".

Софийската градска прокуратура образува дисциплинарно производство срещу наблюдаващия аферата "Барселонагейт" прокурор Стефан Христов, съобщиха от държавното обвинение.

До дисциплинарката се стигна след обявените от Върховната касационна прокуратура резултати от проверката, назначена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за делата, държани на трупчета. По нея вече бяха образувани дисциплинарни производства срещу прокурора полк. Антон Радойнов и следователя полк. Добрин Маринов заради забавеното разследване за търговия с влияние.

Резултатът от проверката по "Баселонагейт" показа, че разследването за пране на пари, се е водило неритмично, като се установяват периоди от по 2-3 месеца, в които не е вършено нищо. За сметка на това след 15 май 2023 г. прокуратурата проявява завидна припряност. Прокурорът по делото Христов е забавил изпращането на превод на документи с пет месеца, а целият превод е ставал на етапи с отделни постановления и е продължил 1 г. Освен това е направен от един и същи човек.

Днес от държавното обвинение съобщиха, че е образувано дисциплинарно производство и срещу прокурор Иван Първанов от градската прокуратура за констатирани нарушения по четири дела. Първото е разследването за шпионаж срещу агент на ДАНС, който през пролетта на м.г. беше обвинен, че е шпионирал в полза на Русия. Второто разследване е срещу Михаил Михайлов, който е подсъдим за гавра с националния флаг, а другите две дела са за тероризъм.

"Дисциплинарните производства са образувани във връзка с констатациите в доклада на ВКП за допуснато нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 2 от Закона за съдебната власт – действие или бездействие, довело до забавяне на досъдебните производства", посочиха от прокуратурата. Назначена е дисциплинарна комисия от трима прокурори от СГП, която да установи действията на двамата магистрати по делата.

"Проверката ще обхване както работата им по досъдебните производства, така и натовареността на двамата прокурори в периодите, в които делото е било във фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията им в съдебни заседания и в евентуални ревизионни комисии", добавят от държавното обвинение и припомнят, че комисията има срок от два месеца, в който трябва да изготви доклад за работата на Христов и Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика