След проверката на ВКС военен прокурор и следовател са с дисциплинарка заради делата на трупчета

OFFNews 21 юли 2023 в 10:26 1582 0

прокуратура

Снимка БНТ

Проверката доведе до дисциплинарки във ВОП-София.

Проверката, назначена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, в която се констатираха сериозни нарушения в срочността и ритмичността на 8 от проверените производства, доведе до започващо дисциплинарно производство срещу прокурора полк. Антон Радойнов и следователя полк. Добрин Маринов във Военно-окръжната прокуратура София.

Това съобщиха от държавното обвинение.

От съобщението се разбира, че дисциплинарката е във връзка с допуснато нарушение на чл. 307, ал. 3, т. 2 от Закона за съдебната власт – действие или бездействие, което е довело до неоправдано забавяне на досъдебно производство, отнасящо се до разследване на престъпление евентуално извършено от генерал, военно длъжностни и/или цивилни лица.

Назначена е комисия в състав от трима прокурори при ВОП-София, която да установи действията на двамата магистрати по делото. Проверката ще обхваща както материалите по досъдебното производство, така и натовареността на Радойнов и Маринов за периодите, в които делото е било в активна фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията в съдебни заседания на наблюдаващия прокурор.

В срок до два месеца комисията следва да изготви доклад за работата на магистратите, обект на дисциплинарната проверка, съобщават още от обвинението.

Проверяващият екип на Върховната касационна прокуратура установи, че срокът на разследването невинаги е бил удължаван своевременно, като разследването е било спирано на два пъти и възобновявано. Прокурорът дал указания на следователя, които не били изпълнени, и въпреки това разследването било спряно и било изпратено разпореждане на "Военна полиция" за установяване на неизвестните извършители, което обаче не било сторено. Според проверяващите мотивите за спиране на разследването звучали абсурдно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки