Българската прокуратура започна разследване за намушкания в Скопие фен на 'Левски'

Външното министерство в Скопие осъди инцидентите преди, по време и след футболния мач

OFFNews 28 юли 2023 в 17:14 1757 0

мач

Снимка БТА

Мачът не мина без инциденти и на стадиона.

Софийската градска прокуратура е започнала разследване на инцидента с прободения с нож българин преди мача между "Левски" и "Шкупи" в Скопие вчера, съобщиха от държавното обвинение.

По случая е образувана прокурорска преписка, разпределена на прокурор на принципа на случайния подбор.

Разследването първо ще се води от следовател на СГП, тъй като негов предмет е престъпление, извършено в чужбина, като досъдебното производство е за опит за умишлено убийство.

В хода на разследването ще се установяват всички обстоятелства, свързани с извършеното деяние, в съответствие с изискванията за обективно, всестранно и пълно разследване, съобщават още от СГП.

29-годишният българин е стабилен, след като вчера вечерта беше опериран в болница "Св. Наум Охридски", съобщи местният "Канал 5", цитиран от БТА. Той е бил приет с прободна рана в корема и спешно хоспитализиран.

След прегледа е било потвърдено, че е засегнат черният дроб, което е наложило хирургическата интервенция. Състоянието му е стабилно към момента.

Български футболни фенове бяха нападнати снощи в квартал Чаир в Скопие минути преди началото на двубоя в столицата на Северна Македония. По данни скопската прокуратура до инцидента се е стигнало, след като феновете на "Левски" са се движили край търговския център "Чаирчанка" в квартал Чаир и са влезли във вербален сблъсък с местни, който е прераснал във физическа саморазправа.

Вътрешният министър на РСМ Оливер Спасовски каза днес, че самоличността на нападателите е изяснена и те се издирват.

Премиерът Димитър Ковачевски определи като хулигански сблъсъци снощните инциденти в Скопие.

Междувременно македонското външно министерство излезе с декларация, в която осъжда вчерашните инциденти в Скопие, преди, по време и след мача между "Шкупи" и "Левски".

"Насилието е неприемливо при никакви обстоятелства, особено когато води до сериозни наранявания. Органите по сигурността оказват пълно съдействие за опазване на обществения ред и спокойствие", казват от МВнР в Скопие.

И допълват, че представители на българското посолство са в постоянна връзка с пострадалия български гражданин и неговите близки, както и с местните здравни власти. "Компетентните органи на Република Северна Македония вече са предприели и ще продължат да предприемат необходимите мерки за ефективно разследване и наказателно преследване във връзка с възникналите инциденти", изтъкват още от външното министерство на РСМ.

"Република Северна Македония е свободна страна и всички, които искат да посетят страната, са добре дошли; привилегия, която не предполага, че е приемливо да се изразяват обиди от тук, особено на тези, които предполагат териториални претенции и/или отричане и обиди на етническа, религиозна или друга идентичност основа", добавят от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика