Ревю: Сгъваемият Huawei Mate X3 впечатлява с тънкия си и здрав дизайн

OFFNews 26 май 2023 в 17:40 18778 0

Снимка Huawei Mate X3

Huawei продължава да ни изненадва много приятно с новите си устройства тази година. Наскоро ви запознахме отблизо с фотографския флагман P60 Pro, който оглави класацията на DXOMARK и е най-добрият камерафон към момента, но това не е всичко, тъй като компанията има и ново попълнение сред сгъваемите смартфони, а именно Mate X3. Той определено има с какво да ви впечатли.

Не става дума само за изискания му дизайн, който го прави отличен моден аксесоар, хардуерът от висок клас и много добра камера, но също така за високото ниво на продуктивност, което ще получите с него. Определено си заслужава да подчертаем две ключови предимства в дизайна спрямо актуалното конкурентно предложение на пазара, Galaxy Z Fold4. Huawei Mate X3 е по-тънък при дебелина на корпуса в сгънато състояние е 11.08 мм, а в разгънато, 5.3 мм, спрямо 14.2/6.3 мм. Телефонът е и по-лек при тегло 239 гр. спрямо 263 гр. Това са ключови разлики в полза на модела на Huawei, които са от значение в ежедневието.

Новото попълнение на Huawei успява да опровергае схващането за сгъваемите смартфони като крехки устройства. Как е възможно това? Чрез добавяне на водоустойчивост, но и много здрави защитно покритие от Kunlun стъкло на външния екран. Така няма да се притеснявате от намокряне или от случайни леки удари. Освен това обаче, моделът има и подсилен вътрешен екран чрез специален защитен слой. Това позволява и постигането на по-голямо спокойствие при работа в разгънато състояние. Определено няма да ви е страх да работите спокойно с телефона си в разнообразни ситуации.

Тънък, лек и водоустойчив корпус с изискан дизайн

Mate X3 ще ви впечатли още от първия поглед. Това е така, тъй като той е изключително тънък (11.08/5.3 мм) и лек (239 гр.) за устройство от този тип. Така се премахват и някои недостатъци на тези смартфони, които традиционно са обемисти и не особено удобни. Mate X3 определено постига ключово предимство в това отношение. Освен това телефонът залага на първия за сектора четиристранно извит дизайн, а това го прави много удобен при работа с една ръка в сгънато състояние.

Няма как да пропуснем и секцията с основната камера, залагаща на концепция за симетрия и изработена със специално диамантно острие в процес от 29 стъпки, отнемащ 12 часа. Покритието ѝ съчетава комбинация от полирана и сатенена повърхности, предлагайки отличителна и запомняща се визия.

Гърбът е покрит с изкуствена кожа в зелен цвят, която е приятна на допир и му придава стил от висока класа. Ключова добавка за този тип устройства е наличието на сертификация за водоустойчивост IPX8, което също е ключово, за да сте сигурни, че телефонът няма да има проблеми и при намокряне. Отвъд това има метална рамка и издръжлив механизъм, който включва опцията за полу-сгънато състояние, Flex-Stop. В сгънато състояние няма видимо пространство между двете части, а в разгънато гънката по средата е много по-леко доловима.

За по-спокойната работа в ежедневието с Mate X3 ще ви помогне и това, че външният екран е защитен със здравото стъкло Kunlun, специална разработка на компанията, а за вътрешния има защитен слой от ненютонови флуидни материали, който е в пъти по-устойчив на удар. Това е и първият сгъваем дисплей на смартфон с петзвезден SGS⁠ швейцарски сертификат за устойчивост при удар. Между другото, ако се наложи, можете да използвате екрана и когато е мокър.

Два отлични екрана

С Huawei Mate X3 можете да имате най-доброто от двата свята, а именно форма на стандартен смартфон в сгънато състояние и таблет в разгънато. Разтваряйки телефона получавате обширна площ с диагонал 7.85 инча, висока честота на опресняване до 120Hz и 1440 херца PWM затъмняване. Така можете да се насладите на съдържанието си в голям формат. Това включва филми, сериали, снимки, браузинг и т.н.

Най-важното обаче е, че получавате много възможности за мултитаскинг, а така и да вършите оптимално работата си, бидейки по-продуктивни. Само с един жест, плъзгане с пръст, можете да разделите екрана на две – две приложения едно до друго или едно над друго. В последствие имате опция и да променяте съотношението между двете. Това разкрива отлични опции да вършите повече от една дейност едновременно. Така например можете да разглеждате мейли и да създавате и редактирате документи. Освен това можете да четете статии и да следите любимите си социални мрежи. С Mate X3 можете да пестите време и да свършите много работа. Третата полезна опция от интерфейса е за отваряне на дадено приложение в плаващ прозорец, който можете да местите и оразмерявате.

Затваряйки телефона получавате отличен екран в стил стандартен смартфон. Така имате 6.4-инчов дисплей с още по-ефективна технология за опресняване на картината от 1 до 120Hz. Това означава наличието на плавна графика независимо какво правите. Картината и тук е с много високо качество, сравнимо с традиционните флагмани. Тук е моментът да отбележим, че това е и първият сгъваем смартфон, получил два сертификата на TÜV Rheinland (точност на цветовете и прецизна цветна проекция)⁠.

Достатъчно мощ за отлична работа и издръжлива батерия с бързо зареждане

Mate X3 залага на флагманския чипсет Snapdragon 8+ Gen 1 4G, който дава производителност от най-висок клас. Към това има 12GB RAM и 512GB разширяема памет за файлове, чрез Nano Memory карта. Всичко това е гарнирано с ново поколение система за охлаждане, която се грижи за оптималната работа. Така с Mate X3 няма да имате проблеми, с което и да е приложение или игра и дори с няколко отворени едновременно приложения.

За бърз трансфер на данни можете да разчитате на Wi-Fi 6, а освен това има още Bluetooth 5.2, NFC и USB Type-C свързаност. Заложено е на четец на отпечатъци вграден в бутона за включване. Наличен е също така IR предавател, който може да се използва като дистанционно за разнообразни електроуреди. Можете да разчитате и на стереовисокоговорители със силен звук.

Телефонът има батерия с капацитет от 4800 mAh, която е изградена от две клетки. Поддържа се жично зареждане с висока мощност 66W, но и безжично до 50W, което ви дава повече възможности. Така за съвсем малко време ще получите достатъчно заряд, за да можете да свършите работата си. Разбира се издръжливостта с един заряд зависи много от това как използвате телефона, но традиционно можете да разчитате на около ден, което е добре за телефон от този тип.

Адекватно софтуерно обезпечение от AppGallery

Новият модел използва операционна система EMUI 13.1, която включва магазина за приложения AppGallery, а това е и третия по популярност магазин за приложения в световен мащаб. Системата вече ни е добре позната от ревюто на P60 Pro, но разбира се са добавени повече възможности за мултитаскинг, за които споменахме малко по-нагоре в текста.

Припомняме, че има и нововъведения като 3D Weather AOD (Always on Display), която показва анимация за времето при заключен екран, както и персонализирани снимки на AOD екрана. Така можете да добавите разнообразие в ежедневието си чрез лични снимки или други изображения. AOD във Flex-Stop режим работи при частично отворен екран, показвайки полезна информация като времето и известия.

Що се отнася до магазина за приложения AppGallery, той постоянно се разраства с нови добавки, но освен това се разширява достъпа и до външни приложения, които можете да инсталирате през него. Така можете да разчитате на най-важното от света на социалните мрежи с Facebook, Twitter, Instagram и TikTok, но и да държите връзка с близки и приятели чрез чат решения включващи Viber, Messenger, WhatsApp и Snapchat.

Налични са дори основни приложения на Google. Така например през AppGallery можете да инсталирате Gmail, Maps, Google, Translate, Youtube, Photos и др., които функционират безпроблемно, дори използвайки собствения си профил в тях за синхронизиране на данни. Достъпни са и множество локални приложение, включително за онлайн банкиране, както и на телекомите. Можете да инсталирате и някои от най-популярните стрийминг платформи, за да се наслаждавате на филми и сериали. Освен това за по-висока продуктивност са налични разнообразни офис пакети, включително и на Microsoft.

Много добра камера

Mate X3 не подвежда и по отношение на камерата, като основната е тройна и се състои от 50MP сензор Ultra Vision с оптична стабилизация (OIS), 12MP с перископна телефото оптика за 5-кратен оптичен зуум с оптична стабилизация, както и 13MP с ултраширокоъгълен обектив. Така можете да разчитате на гъвкавостта да заснемате оптимални кадри във всякакви случаи.

Една от промените в EMUI 13.1 е в софтуерът към камерата, който е подобрен за по-лесна работа с една ръка. Има слайдер под бутона за снимане за бърз достъп до някои функционалности и смяна на зуума с плъзгане. Иначе снимките с главния сензор са отлични, като ще получите много високо качество на снимките, което важи и за нощните сцени когато използвате съответния режим.

Смартфонът от висок клас се познава именно и по камерата, като тук е важно да можете да разчитате на много възможности. Такава дава наличието на перископна оптика за 5-кратното оптично приближение, с което ще можете да се доближите максимално до снимания обект, без да губите много качество. Така ще снимате безпроблемно животни, които са на разстояние, но и други обекти, намиращи се в далечина. Чрез сензора с ултраширокоъгълен обектив пък ще заснемате обширни сцени, за да имате по-обширен поглед върху гледките.

Към камерата има и ефективна система с изкуствен интелект, която може да ви помогне да направите най-добрата снимка. Също така голям плюс е наличието на възможност да правите селфита с основната камера, а това гарантира високо качество, но и възможност да съберете колкото се може повече хора заради опцията за снимане с ултраширокоъгълния обектив. Ако ви е по-удобно обаче винаги можете да заложите на една от двете селфи камери в различните екрани.

Като за финал и цени и наличности

Новият сгъваем флагман Huawei Mate X3 определено впечатлява с цялостния пакет, който получавате. Това включва стилен и премиум водоустойчив дизайн, както и много ефективна камера, която ще е с вас навсякъде. Освен това обаче получавате много възможности за висока продуктивност чрез мултитаскинг и надеждна производителност от висок клас, която се грижи за безпроблемната ви работа. Всичко това е подкрепено от разрастващите се възможности на AppGallery.

Mate X3 се предлага на препоръчителна цена от 4299 лв. в А1, Виваком, Yettel, Технополис и Зора и избрани партньори на дистрибутора Polycomp.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки