Великобритания дава още 100 млн. долара на Украйна, налага нови санкции на Москва

OFFNews 07 март 2022 в 07:39 2035 0

Снимка Getty Images/Архив

Великобритания ще предостави 100 милиона долара на Украйна чрез Световната банка, за да запази основните държавни функции и да облекчи финансовия натиск, причинен от руската инвазия, съобщи Ройтерс. 

Британските власти заявиха, че поредният финансов транш, който е в допълнение към вече обещани 290,95 милиона долара, би могъл да бъде използван за изплащане на заплати на служители в публичния сектор в Украйна или за финансиране на пенсии и вноски за социално осигуряване, уточнява БТА. "Въпреки че само Путин може да сложи край на страданията в Украйна, днешният нов финансов пакет ще продължи да помага на хората, изправени пред влошаваща се хуманитарна ситуация", заяви премиерът Борис Джонсън.

Британският парламент пък ще гласува днес допълнителни санкции срещу Москва.

Правителството обяви, че предлага серия от поправки към проектозакона за икономическите престъпления, така че корумпираният елит на Владимир Путин да понесе най-големи щети. Депутатите ще обсъдят тези поправки в Камарата на общините, които ще позволят на Великобритания да наложи "по-твърди и по-бързи санкции и в пълно съответствие с мерките на останалите съюзници на страната".

"Даунинг стрийт" вече наложи най-големия пакет от санкции в историята на Великобритания, както твърди, на Русия, заради нахлуването в Украйна. Те включват пълно замразяване на авоари и забрана за пътуване на руски олигарси, сред които Алишер Усманов и Игор Шувалов, които са в близки отношения с Кремъл. Санкции са наложени и на самия президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, както и на повече от 300 физически лица в Русия и Беларус.

Борис Джонсън заяви, че наказателните санкции са безсмислени, ако не бъдат приложени правилно, и тези промени в проектозакона ще позволят преследването на съюзниците на Путин на Острова с пълно законово основание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews