Унгария строи ограда на границата със Сърбия заради бежанците

ОFFNews 17 юни 2015 в 19:14 4047 6

Снимка REUTERS/LASZLO BALOGH

Косовец преминава незаконно унгарско-сръбската граница на 6 февруари, 2015 х.

Унгария е взела решение да построи 4-метрова ограда по 175-километровата си граница със Сърбия с цел да спре наплива на нелегални имигранти, заяви министърът на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

"Имиграцията е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправен днес Европейският съюз", каза той.

"Страните от ЕС търсят решение, но Унгария не може да си позволи да чака дълго." Министърът обясни, че става дума за граничен участък от 175 км, чието физическо затваряне да стане с 4-метрова ограда.

Подготовката за строежа приключва на 24 юни, а Будапеща ще обсъди намерението си с Белград на среща на 1 юни.

Според Сиярто това действие не противоречи на нито един закон и много страни, сред които България, Гърция и Испания, го правят.

"От всички страни в ЕС Унгария е подложена на най-силен мигрантски натиск. Общ отговор на съюза ще отнеме време, а Унгария не може да чака. Трябва да действаме", каза той.

От 2000 през 2012 г. броят на бежанците в Унгария нарасна на 54 хиляди души през януари 2015 г. По този начин европейската държава стана след Швеция страната, приела най-големия брой мигранти пропорционално на числеността на населението.

95% от имигрантите в Унгария идват през Сърбия, като 75% от тях са от Сирия, Ирак и Афганистан, а останалите 25% са косовари, търсещи по-добър живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки