Турция е гневна от „размахване“ на ракета на борда на руски кораб в Босфора

OFFNews 07 декември 2015 в 13:32 11106 13

Куников

Снимка Архив

Руският голям десантен кораб „Цезар Куников“ неочаквано се оказа причина за поредните турски обвинения.

Турция обвини Москва в провокация, твърдейки, че на борда на руски военен кораб, минаващ през Босфора, е имало мъж, който е държал гранатомет, съобщи Reuters.

Министерството на външните работи на Турция ще извика за обяснения руския посланик в Анкара.

"Това си е една открита провокация",каза турският министър на външните работи Мевлюд Чавушоглу и добави, че се надява подобно нещо да не се подтаря, защото ще бъдат "принудени да предприемат ответни мерки".

Министърът на транспорта, корабоплаването и съобщенията Бинали Йълдъръм нарече случая „неприятен инцидент“ и открита заплаха.

Снимки на войника с гранатомет в ръце бяха разпространени и в социалните мрежи.

От руската армия не са коментирали случилото се. Според прокремълския "Russia today" автентичността на кадрите не може да се потвърди и не е ясно дали кораба "Цезар Куников" е минавал наскоро през Босфора.

Случаят идва на фона на драматично влошени отношения между двете страни, след като на 24 ноември турски изтребител свали бомбардировач „Су-24“, участващ във въздушните удари на Русия по позиции на ИДИЛ.

До обвиненията за „провокация“ се стигна, след като в турските медии бяха публикувани снимки на големия десантен кораб „Цезар Куников“,. В събота той е минал през Босфора, с други думи през Истанбул. На палубата му сякаш личи човек, вдигнал ПЗРК (преносим зенитно - ракетен комплекс) или – по думите на Чавушоглу - „друг предмет, изглеждащ по подобен начин“.

Предполага се, корабът е държал курс към бреговете на Сирия. Миналата седмица той е участвал в кратки учения в Черно море заедно с още три, по-малки кораба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки