Тръмп обвини племенницата си Мери и 'Ню Йорк таймс' в заговор срещу него

Те злоупотребили с негови данъчни документи и са публикували разследване, благодарение на което изданието получи награда "Пулицър"

OFFNews 22 септември 2021 в 16:54 3469 0

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп подаде жалба срещу племенницата си Мери и вестник "Ню Йорк таймс" в съдебен окръг Дъчес в щата Ню Йорк за заговор срещу него. Според Тръмп те са злоупотребили с негови данъчни документи и през 2018 г. са публикували разследване, благодарение на което година по-късно изданието получи награда "Пулицър".

Претърпените вреди магнатът оцени на 100 млн. долара.

В жалбата от 27 страници трима журналисти от "Ню Йорк таймс" - Сюзан Крейг, Дейвид Барстоу и Ръсел Бютнър, са обвинени, че са предприели кръстоносен поход, за да получат поверителни фискални документи, свързани с Доналд Тръмп. Журналистите били мотивирани от лична вендета и от злонамерен заговор и са използвали документите като средство да легитимират статиите си, съобщи бТВ.

Разследването на "Ню Йорк таймс", донесло на изданието високата журналистическа награда, оборва твърденията на Тръмп, че сам е натрупал състоянието си. В статията се твърди, че в действителност Тръмп е получил от баща си в продължение на няколко години сума, еквивалентна на сегашните 413 милиона долара, която отчасти е била прехвърлена чрез фиктивна фирма. Така двамата са избегнали плащането на данъци.

Още тогава Тръмп нарече статията "атака", но данъчната администрация на щата Ню Йорк започна разследване след публикуването й. Министерството на правосъдието разпореди на финансовото ведомство да предостави данъчните декларации на президента, поискани от комисия в Камарата на представителите.

Става дума за декларации за шестте години, предшестващи идването на Тръмп на власт през 2017 г.

В жалбата на Доналд Тръмп се твърди, че журналистите от "Ню Йорк таймс" са преследвали племенницата му Мери и са я убедили да изнесе поверителни документи, съхранявани от адвоката му, и да ги предаде на вестника.

В жалбата се казва, че Мери Тръмп е нарушила споразумение за неразпространение на информации, подписано през 2001 г. след уреждане на наследството на баща й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки