Той е отворил много врати на Лубянка. В какви бизнеси е участвал Валерий Битаев, доверен човек на първия зам.-шеф на ФСБ

OFFNews 27 март 2023 в 14:51 3688 1

Битаев

Снимка Представителството на Северна Осетия при президента на РФ

Валерий Битаев

Първият зам.-директор на ФСБ, армейски генерал Сергей Корольов, и членовете на неговото семейство не са известни с мащабна търговия. Но те могат да си позволят служебни автомобили на стойност десетки милиони рубли, недвижими имоти за стотици милиони и дори полети с бизнес самолети за няколко милиона рубли на час.

Колеги на Корольов твърдят, че интересите му в бизнеса вероятно са били представлявани от негов дългогодишен познат, бившия регионален чиновник Валерий Битаев. Хората, които са пресичали пътищата си с Битаев, си спомнят, че генералът често се е позовавал на неговото име при решаването на търговски въпроси и е играл ролята на посредник между "силоваците" и бизнесмените, пише "Важные истории".

Участниците на пазара наричат такива посредници "решаващи". Хора, които свързват тези, които имат пари, с тези, които имат власт, като поемат функциите на лобисти, преговарящи и гаранти, че негласните споразумения, сключени между човека с парите и човека с властта, ще бъдат спазени.

Какво свързва генерала от ФСБ с Битаев, в какви бизнеси е участвал и защо напоследък се е превърнал в един от най-известните "отговорници" в Русия?

Генерал от антуража

Първият заместник-директор на ФСБ Корольов е един от най-перспективните кадри в Лубянка. В службата го описват като възможен претендент за поста директор на ФСБ. Кариерата на Корольов е оформена от стар познат на Владимир Путин, бившия руски премиер Виктор Зубков. Колеги на генерала разказват, че бащата на Корольов е бил приятел със Зубков, ходили са заедно на лов и често са разговаряли помежду си. Преди смъртта си бащата на Корольов помолил Зубков да се грижи за сина му. Той обещал и изпълнил това обещание.

Когато Путин дошъл на власт и Зубков започнал да се издига в йерархията, Корольов го последвал. Той работи в данъчната служба заедно с Анатолий Сердюков - бившия зет на Зубков. А по времето, когато Сердюков е министър на отбраната, Корольов работи като негов съветник. Преди Корольов да стане първи заместник-директор на ФСБ през февруари 2021 г., той последователно е бил ръководител на две ключови звена в Лубянка - Дирекцията за вътрешна сигурност (ДВС) от 2012 г. и Службата за икономическа сигурност (СИС) на ФСБ от 2016 г. Повишението му не е било спряно нито от връзки с престъпни босове от Санкт Петербург, нито от съдействие на лидер на голяма гангстерска групировка.

Корольов е на държавна служба повече от 20 г. Неговите декларации никога не са били публикувани. Но нивото на официалните доходи на първия зам.-шеф на ФСБ, ако се съди по неговия предшественик Сергей Смирнов, едва ли е надхвърляло много повече от 11 млн. рубли годишно (доходът на първия заместник-директор за 2019 г. е последният път, когато ФСБ публикува декларациите на ръководството си).

Въпреки това генерал Корольов и неговите роднини лично притежават премиум автомобили на стойност около 30 млн. рубли, а синът на генерала - Борис, лети с бизнес самолети из Русия на 23-годишна възраст: през 2019 г. той е клиент на Jet Air Group, структура на Sistema на милиардера Евгений Евтушенков. Синът на генерала е използвал Jet Air за пътувания между Москва, Екатеринбург, Астрахан, Сочи и Симферопол. Полетите на Jet Air не са били евтини. Например през 2019 г. те са стрували 2,1 млн. рубли на час за членовете на правителството в Москва.

Източници твърдят, че високопоставени служители на ниво първи зам.-директор на ФСБ обикновено не се занимават пряко с бизнес, а разчитат на пълномощници. Този подход е бил характерен и за генерал Корольов.

Приятел на генерала

Познати и колеги на Корольов твърдят, че за негов довереник в бизнеса е смятан Валерий Битаев, бивш военен, герой от гражданската война в Ангола, а по-късно бизнесмен и регионален чиновник. Участниците на пазара познават Битаев като един от най-известните свързващи лица със "службите за сигурност", а именно ФСБ. Семейството му има четириетажно имение с площ 987 кв. м на 2-ра линия на Серебряный Бор в Москва върху парцел от около една трета от хектара.

Имението е здраво скрито зад тухлена ограда, по-висока от човешки ръст. А пред широкия вход към къщата има "легнал полицай". Сред съседите на Битаев са милиардерът и собственик на "Система" Владимир Евтушенков и неговият син, съпругата на секретаря на руския Съвет за сигурност и бивш директор на ФСБ Николай Патрушев и роднина на неговия бивш първи заместник във ФСБ, бившия началник на Граничната служба Владимир Проничев.

За статута на семейство Битаеви говори и фактът, че дъщеря му Залина става съдия в Арбитражния съд в Москва само след 4 г. работа в съдебния апарат, докато повечето ѝ колеги, преди да се облекат в тога, са работили като съдебни служители средно повече от девет години (65% от основния или дори единствения предишен трудов стаж на съдиите е в съдебния апарат).

Източници от ФСБ и бивши партньори на Битаев разказват, че той е бил приятел с Корольов от много години и поради това е бил чест посетител на Лубянка, като лесно е отварял вратите на много офиси. Битаев и Корольов се запознали между 2007 и 2012 г., когато Корольов работел като съветник на министъра на отбраната Анатолий Сердюков, а Битаев се занимавал с логистика и кръстосал пътищата си с министерството.

Корольов е помогнал на Битаев да стане съветник на компанията Metalloinvest на милиардера Алишер Усманов: генералът лично се е обърнал към Усманов за това. По този начин Битаев започнал да работи за милиардера като своеобразен специалист в отношенията с държавата, по-специално с Лубянка. Той наистина попадал на места, където се налагало да решава проблеми със службите за сигурност и да гарантира безпроблемното протичане на бизнеса.

Гарант за сигурността

Случай 1

Битаев не е бил голям бизнесмен. До 2014 г. той е бил ръководител на представителството на Волгоградска област в Москва и е бил длъжностно лице с ранг на зам.-председател на областната администрация със скромен служебен доход от малко над 2 млн. рубли годишно. Но през 2017 г. внезапно се оказва собственик на голям дял от компания, чийто бизнес на стойност милиарди рубли е пряко зависим от ФСБ.

Законите на Яровая от 2016 г. за Системата за оперативно-издирвателни мероприятия (СОРМ) задължават операторите на мобилни мрежи да съхраняват огромни количества телефонни разговори, кореспонденция и други съобщения на клиентите. Операторите трябваше да похарчат стотици милиарди за ново оборудване. Те плащат, но Федералната служба за сигурност трябва да приеме оборудването.

Милиардерът Усманов и неговите топ мениджъри привличат ИТ предприемача Антон Черепенников, който преди това се е доказал, управлявайки инвестициите на Усманов в киберспорта. Милиардерът дава пари - до 100 млн. долара - за които Черепенников изкупува почти всички компании, работещи в областта на СОРМ.

Битаев получава дял от 23% в компанията майка Citadel, която до края на 2018 г. се превръща в най-големия доставчик на оборудване SORM за операторите. В периода 2018-2021 г. нетната печалба на Citadel надхвърля 22 млрд. рубли, така че 23-процентният дял представлява повече от 5 млрд. рубли. Според познати на Битаев ролята му е била да осигури нормално взаимодействие с ФСБ.

Само присъствието на Битаев не е било достатъчно: Citadel е имала и пряка връзка със семейство Корольов. През 2018 г., след като натрупва първите си милиарди, компанията придобва 51% от Bastion, ИТ стартъп на сина на генерала - Борис Корольов. Фирмата е регистрирана само три месеца преди сделката и в нея, по думите на Черепенников, са "седем студенти от Московския държавен технически университет "Бауман", в които той вижда "млада кръв". Колко е платила Citadel за стартирането на компанията на сина на генерала от ФСБ, не се съобщава. Но доста, ако се съди по факта, че Корольов-младши започва да използва бизнес самолети през следващата година.

Случай 2

Не само на Усманов му се налага да преговаря с Лубянка. Други бизнесмени също имат нужда от нея и не са против да предоставят на член на семейство Битаеви голям дял от бизнеса. Особено ако са се намирали в критична ситуация. Така през 2018 г. бившите ръководители на системата за контрол на наркотиците (FGKN), които са успели да влязат в бизнеса с търговия и транспорт на зърно, се сблъскват с големи проблеми.

Михаил Кийко, бивш зам.-директор на Федералната служба за контрол на наркотиците, по онова време е ръководител на частната Обединена зърнена компания (ОСК) - най-големият оператор за търговия и логистика на селскостопански продукти в Русия. Той е назначен благодарение на бившия шеф на ФСКН Виктор Иванов и милиардера Зиявудин Магомедов, собственик на Summa Group (Summa притежаваше половината от УЗК, а държавата държи половината).

Успоредно с това бившият служител на наркополицията има собствен семеен бизнес, свързан с превоза на зърно - съпругата на Кийко Светлана и колегата му Иван Теленков, бивш ръководител на Федералната служба за контрол на наркотиците в Москва, притежават компанията "Морпия", тясно свързана с Краснодарския морски товарен терминал "Кавказ", който се използва за претоварване на зърно.

Източници от ФСБ твърдят, че през 2018 г. наркополицията е била изправена пред критична ситуация, защото Кийко не е бил харесван от клана на секретаря на Съвета за сигурност, бившия директор на ФСБ Николай Патрушев. А познатите на Кийко по това време вече са загубили влияние. Милиардерът Магомедов е арестуван през март 2018 г., а Виктор Иванов отдавна не е в полезрението.

ФСБ и данъчните власти започват мащабни проверки за необосновано оптимизиране на данъци и възстановяване на ДДС при износ на зърно. Всъщност е започнало преразпределение на индустрията. Дмитрий Патрушев, син на секретаря на Съвета за сигурност, който става министър на земеделието, отдавна настоява за смяна на ръководството на ОЗК. Срещу него се разгръща активна кампания в интернет: разпространява се информация, че уж е извикан на разпит във връзка с кражбите в ОЗК и че може да тръгне по следите на Магомедов (самият Кийко отрича това и дори се опитва да установи по съдебен път, че е разпространил в интернет невярна информация за отношенията си с Магомедов).

На този фон съпругата на Битаев, Галина, получава голям дял в бизнеса на бившето наркокопие (30% в компанията "Морпия"). В крайна сметка нищо лошо не се случва на Кийко след уволнението му от ОЗК. Той дори успява да запази семейния бизнес.

Разнообразни бизнеси

Битаев и роднините му имат много разнообразни бизнеси - от доставка на замразена риба за Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) до рафиниране на нефт в предградията на Москва. Членовете на семейството не са се специализирали в нищо конкретно и бизнес интересите им изглежда не са свързани със самите предприятия, а с трудните ситуации, в които са се намирали собствениците им.

Предприятията, в които са се появили членовете на семейство Битаеви, са свързани с това, че са пресекли пътищата си с държавата, с одиозни чиновници на службите за сигурност или с хора, които преди това са се появили по наказателни дела. В различни периоди от време сред партньорите на семейството са били: Константин Гогелия от "Газпром", участвал в наказателното дело срещу подчинените на бившия министър на отбраната Сердюков; бивши обвиняеми по нашумялото дело "Три кита" за контрабанда на мебели; или например Артьом Кузнецов, подполковник от московското полицейско управление, известен с делото на одитора на фонд "Ермитаж" Сергей Магнитски (Кузнецов иззема оригиналните документи от фонда, които по-късно позволяват на измамниците да получат възстановяване на данъци на стойност милиарди рубли. Кузнецов, който разкрива схемата, умира в следствения арест, след като е пребит и му е отказано медицинско обслужване).

Битаеви и техните бизнес партньори не са отговорили на въпросите на "Важные истории". Генерал Корольов също не коментира ситуацията. Познат на Битаев твърди, че напоследък Битаев не е касичка, а по-скоро главоболие на Корольов, тъй като той твърде често се обръщал към него с различни молби и споменавал името му при решаване на проблемите си.

С течение на времето в случаите на "решаващите" става трудно да се види къде е границата между личните им интереси и интересите на високопоставените служители, които те уж представляват. Напоследък Корольов се стараел да не приема Битаев в кабинета си.

С по-нататъшното нарастване на ролята на държавата в икономиката пространството за частен бизнес се свива и хора като Битаев са постоянно търсени. След като чиновниците и службите за сигурност най-накрая променят пазара така, че да отговаря на техните изисквания, това може да е портретът на типичния бизнесмен в Русия, споделя мнението си бивш член на руския списък на Forbes.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика