Талибаните забраниха на жените да учат в чужбина и да стъпват в национален парк

OFFNews 28 август 2023 в 15:16 1453 2

Ученици в Афганистан

Снимка Pinterest

Афганистанки

Нови забрани за жените в Афганистан. След като талибаните затвориха университетите за жени, от средата на юли е забранено те да напускат държавата, за да учат в чужбина, а от вчера не могат да посещават и националния парк Band-e-Amir в провинция Бамиян, съобщава Би Би Си.

Забрана за образование в чужбина

Талибаните са наложили строги мерки срещу жените, които се противопоставят на забраните, но студентката Наткаи се осмелява да говори пред британската медия. Името ѝ е променено заради нейната безопасност.

"След като талибаните затвориха университетите за жени, единствената ми надежда беше да получа стипендия, която да ми помогне да уча в чужбина“, казва 20-годишната афганистанска студентка Наткаи.

Тя продължила да учи, въпреки че е имало малък шанс някога да отиде в университет в родината си, след което получава стипендия от бизнесмена Шейх Халаф Ахмад Ал Хабтур за обучение в университет в Дубай.

Стипендиите за афганистанките бяха обявени през декември 2022 г., след като талибаните забраниха на жените да посещават университет. По информация на Би Би Си общо 1000 жени са успели да получат тези стипендии.

Някои студенти, живеещи в чужбина, вече са пътували до Дубай. Това е очаквала и Наткаи, но когато талибаните са проверили билета и студентската ѝ виза, казват на момичето, че няма право да напуска Афганистан със студентска виза. 

Наткаи е едно от 60-те момичета, които са върнати от летището.

Талибаните забраниха самостоятелните пътувания за жени и им позволиха да ходят в чужбина само със съпрузите си или свързан с тях мъж - брат, чичо или баща, известен като махрам, мъжки ескорт. Но Наткаи разказва, че три момичета, които са имали придружител, са били свалени от самолета. 

От университета в Дубай потвърждават, че момичетата са спрени на афганистанското летище и критикуват талибаните: мъжете и жените са равни пред исляма, категорични са те.

Забраната предизвика недоволството и на правозащитните организации. "Това е важна и тревожна стъпка отвъд изключителното ниво на жестокост, което талибаните вече упражняват, като отказват образование на момичетата и жените“, казва Хедър Бар от Human Rights Watch. Бившият младежки представител на ООН от Афганистан Шкула Задран публикува съобщение, в което призовава университета да не се отказва от момичетата.

Талибаните не са коментирали случая. 

Жените не могат да посещават национален парк

Една от последните забрани за жените е невъзможността да посещават националния парк Band-e-Amir в провинция Бамиян под претекст, че те не са спазвали носенето на хиджаб в парка. Действащият министър на добродетелта и порока на Афганистан Мохамад Халед Ханафи призова религиозните духовници и службите за сигурност да забранят на жените да влизат в парка, докато не бъде намерено решение.

Band-e-Amir е туристическа атракция, превръщайки се в първия национален парк на Афганистан през 2009 г.

Религиозни духовници в Бамиян съобщават, че жените, които посещават парка и не спазват правилата, са посетители на района, а не местни.

"Има оплаквания за това, че жени не носят хиджаб или не го носят правилно. Това не са жители на Бамиан. Те идват тук от други места“, каза Сайед Насрула Ваези, ръководител на Съвета на шиитските улема в Бамиян.

Ферешта Абаси от Human Rights Watch отбеляза, че на жените е било забранено да посещават парка в Деня на равнопоставеността на жените и написа, че това е "пълно неуважение към жените в Афганистан".

Междувременно Ричард Бенет, специалният докладчик на ООН за правата на човека в Афганистан, попита защо спирането на жените да посещават Банд-е-Амир „е необходимо за спазване на шариата и афганистанската култура?“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

2

Kaliende

10.02 2024 в 21:55

Тия не бяха ли съюзниците на САЩ в Афганистан?

1000

1

Зла свекърва

28.08 2023 в 16:09

Рецепта за това как да провалиш собственото си общество:

Безсмислен закон, който регулира нещо, което би трябвало да е въпрос на личен избор.

Обосноваваш този закон с религиозна догма.

И след това гледаш как общественият и политически дебат се върти около това дали на едни жени да им се виждат косите или да не им се виждат и дали да учат или да не учат?

Ето това прави легализма - висок трафик на напрежение в обществото за тривиални неща.

Да ме прощават мюсюлманите, ако се почувстват обидени, но е крайно време да реагират на тези приказки "колко се тачат жените в Исляма", докато същевременно ги третират като непълноценни същества, които даже нямат право на свободна воля къде да ходят, дали да учат и дали да усещат вятъра в косите си. Абсурд! Защото всички тези мракобесни правила се защитават като "ислямски норми".
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика