Русия започва второ разследване срещу журналист от Свободна Европа

OFFNews 13 декември 2023 в 16:42 1338 1

Курмашева

Снимка БТА

Алсу Курмашева

Руски следователи са започнали ново разследване на задържана американската журналистка от руски произход, като я обвиняват, че е разпространила фалшива информация за руската армия, съобщи държавна медия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Журналистът от Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" Алсу Курмашева е в ареста от 18 октомври, след като за кратко бе задържана и преди това - през юни, при опит да напусне Русия, където тя пристигнала, за да посети майка си.

Работодателят ѝ заяви, че тя е несправедливо и жестоко преследвана.

Курмашева е вторият представител на медия от САЩ, задържан в Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Очаква се сегашният срок на предварителното ѝ задържане в родната ѝ република Татарстан да изтече на 5 февруари.

Съд я призна за виновна, че не е декларирала притежанието на американски паспорт, което е задължително според руското законодателство, и я глоби. След това тя бе обвинена, че не се е регистрирала като "чуждестранен агент" – нарушение, за което законът предвижда до 5 г. затвор.

Според свързаната с руската държава медия "Татар-Информ" Курмашева сега официално е била обвинена и че умишлено е събирала военна информация, която би могла да бъде използвана срещу Русия. В центъра на новите обвинения е книга, редактирана от работещата в Прага Курмашева, в която били събрани историите на противопоставящи се на войната в Украйна руснаци.

Разследващите смятат, че редактирането и популяризирането на книгата от нейна страна е равносилно на умишлено разпространяване на фалшива информация за руската армия, подтиквано от политическа ненавист, добавя "Татар-Информ". Законът предвижда наказание от до 10 г. затвор за този вид престъпление.

Ройтерс отбелязва, че руските власти към момента не са коментирали информацията от "Татар-Информ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика