Русия арестува журналист от ''Свободна Европа''

OFFNews 19 октомври 2023 в 12:37 2894 4

Алсу Курмашева

Снимка Twitter/Радио Свободна Европа

Алсу Курмашева

Руско-американската журналистка Алсу Курмашева е арестувана в град Казан, съобщиха от Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", където тя работи. 

Курмашева е вторият американски журналист, задържан в Русия през 2023 г., след репортера на в. "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович.

Журналистката е обвинена, че не е декларирала, че е "чуждестранен агент" – обвинение, за което може да получи до пет години затвор, се казва в изявлението на частната медийна компания.

Курмашеваживее в Прага със съпруга и децата си. Тя е трябвало да пътува до Русия по "спешни семейни причини" на 20 май и е била временно арестувана на 2 юни преди обратния си полет от Казан, обяснява Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода".

Американският и руският ѝ паспорт са конфискувани и тя не може да напусне Русия, преди обвинението ѝ да бъде окончателно обявено.

В изявление на базирания в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите (КЗЖ) се казва, че според информация от официалната новинарска агенция "Татар-Информ" снощи Курмашева е била в център за временно задържане, предаде БТА. 

Властите обвиняват журналистката, че през септември 2022 г. "умишлено е събирала военна информация за Русия чрез интернет, за да предаде тази информация на чуждестранни източници", както и че е "провеждала дискредитиращи Русия информационни кампании".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

20.10 2023 в 08:16

Някой учудва ли се вече?

просто събирай доказателства за съда в Хага и чакай

710

3

Д-р Мазникуров

19.10 2023 в 22:33

В пристъп вече на отчаяние и злоба, ватнишките изроди просто събират заложници от където им падне, или който им се види крив и нещо малко по-"чуждестранен агент", и си го запират в тюрмата със 118 скалъпени обвинения и грехове! Ей така, та да имат за разменна монета и изнудване, когато им се наложи! Истински терористи, по нищо не се различават от Хамас или Ислямска държава! Е, ония просто ги завличат директно, с калъчката, като не могат по друг начин, репертоара им от методи е по-ограничен само. Но рашистите използуват всички налични - според ситуацията!

345

2

Джендо Джедев

19.10 2023 в 14:04

А за човекоядка що не са я обявили? Щеше да звучи къде по-реалистично от тия смехории дето са й ги стоварили.

1065

1

Moholovka

19.10 2023 в 13:28

По-тъпо обвинение не съм срещал. "умишлено е събирала военна информация за Русия чрез интернет, за да предаде тази информация на чуждестранни източници" - ми тя работи за чужда фирма, къде да предава информацията, а и щом я е събирала от интернет, то тя е публична.

 
X

Да помогнем на украинските деца!