Примирието в Украйна влезе в сила, изстрелите продължават

OFFNews 15 февруари 2015 в 07:30 7064 26

Примирието в Източна Украйна, което беше договорено на продължилите над 16 часа в беларуската столица Минск преговори на Нормандската четворка, влезе в сила.

Oт полунощ киевско време започна първият етап от мирния план, който трябва да сложи край на военния конфликт. 

От вътрешното ведомство в Киев обявиха, че са подписали заповед за спиране на огъня. Ройтерс съобщи, че артилерийският огън в Донецк е спрян. От Луганск също потвърдиха, че се спазват Минските договорености. Позициите на украинските сили за сигурност са подложени 9 пъти на обстрел до 02,30 ч., заяви говорителят на Генералния щаб на Украйна Владислав Селезньов. По тях е стреляно от позиции на проруските сепаратисти.

Президентът Петро Порошенко е поканил представители на ОССЕ да следят спазването на договореностите в района на плацдарма Дебалцево.

Няколко артилерийски изстрела се чуха в Донецк малко след началото на примирието, след което рязко спряха, предаде Франс прес. В последните часове в ожесточени сражения са загинали около 100 души. На обстрел са били подложени позиции на украинските сили край населените пунктове Золотое, Попасная и Тошковка в Луганска област, Чернухино и Санжаровка в Донецка област. Те не отвръщат на огъня.

По-рано през нощта шефът на Службата за сигурност (СБУ) Валентин Наливайченко съобщи само за едно нарушение на прекратяването на огъня около 50 минути след влизането му в сила. По думите му артилерийски снаряди били изстреляни от зона под контрола на казашка част, съставена от руски граждани, предаде Асошиейтед прес.

Примирието беше предшествано от ожесточени сражения, които поставят под въпрос спирането на огъня в Източна Украйна. Взаимните обвинения се разменяха на фона на тежки боеве за Дебалцево, за който Киев твърди, че все още е под негов контрол. Бунтовниците пък посочват, че там са хванали правителствените сили в обкръжение. Президентът Петро Порошенко заплаши с обща мобилизация, ако боевете продължат.

До 48 часа трябва да започне оттеглянето на тежката техника, артилерия и ракетни системи, така че в рамките на две седмици да се създаде буферна зона с ширина 50 км.

Лидерите на проруските "опълченци" в Донбас подписаха заповеди за оттегляне на тежкото въоръжение от линията, очертана още през септември 2014 г. Но те предупредиха, че примирието не важи за района на Дебалцево - ключов ЖП възел, за който от седмици се водят боеве с бронирана техника.

Освен това подкрепяните от Русия сепаратисти заявяват, че отговорността за примирието пада изключително върху украинските сили, защото било невъзможно да се правят прогнози за спазването му.

В петък украниските националисти от "Десен сектор" обявиха, че не приемат примирието.

По същото време президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че ако не се установи мир, ще въведе военно положение в цялата страна. На церемония за предаване на техника на украински граничари в събота той каза: "Още преди Минск на заседание на правителството предупредих, че в случай, че няма мир, ще бъдем принудени да вземем много трудното, но необходимо решение за въвеждане на военно положение. Пак подчертавам - в такъв случай военно положение ще бъде въведено не само в Донецк и Луганск, но и в цялата страна".

Това ще бъде незабавно последвано от внасяне в парламента на промени в законодателството, които да позволят "още по-силна мобилизация и обединение за отбраната на държавата - разчитайки преди всичко на себе си, но и като координираме действията си с нашите партньори и приятели".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews