Почина Рей Манзарек, един от основателите на "Доорс"

21 май 2013 в 08:34 4608 1

Рей Манзарек. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Рей Манзарек. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 74-годишна възраст вчера е починал легендарният кийбордист и съосновател на "Дорс" Рей Манзарек.

Причината за смъртта е рак на жлъчните пътища. Музикантът е починал в болница в германския град Розенхайм.

Рей Манзарек е роден в Чикаго на 12 февруари 1939 г. в семейство на полски емигранти.

Заедно с Джим Морисън основават "Дорс" през 1965 г. в Лос Анджелис. Срещата им е на брега на океана, където късно през нощта на морския бряг двамата измислят концепцията на Доорс, вероятно най-влиятелната и най-странна група в историята на рока.

На брега Морисън изпява пред Манзарек песента Moonlight drive и двамата избират името Doors. То е взето от книгата на Олдъс Хъксли "Дверите на възприятието" (1954). Хъксли от своя страна е взе заглавието на книгата си от поема от 18-ти век на Уилям Блейк: "If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is: infinite" ("Ако вратите на възприятето се отворят, нещата ще се появят такива каквито са - безкрайни").

По-късно към групата се присъединяват китаристът Роби Крийгър и барабаниста Джон Денсмор.

Групата е издала девет студийни албума, три от които след смъртта на вокалиста Джим Морисън. Той почина на 27 години през юли 1971 година в Париж.

Тримата музиканти винаги остават в сянката на Джим Морисън, който скоро става секс-символ на Америка, а Дорс-манията надминава Бийтълс-манията от предишните години.

Въпреки ярката фигура на Морисън, именно Манзарек е човекът, на когото Доорс най-вече дължат специфичния си саунд и психедиличните композиции. След странната смърт на вокалиста през 1971 г. в Париж, за която все още се носят легенди, че е инсценирана, групата продължава дейността си, като в следващите три албума Манзарек е на вокалите в голяма част от песните. Той е също така режисьор на концертни филми, документални продукции и клипове, посветени на The Doors. Заедно с другите живи членове, той е приет в Залата на славата на рокендрола през 1993 г.

След разпадането на групата през 1973 г., той издава шест албума, последният от които излиза през 2011 г. и е записан съвместно с блус музиканта Рой Роджърс. По-рано тази година двамата бяха на турне в САЩ.

Манзарек Сред другите групи и изпълнители с Филип Глас, Иги Поп, Echo & The Bunnymen. Неговите мемоари от годините с The Doors излизат през 1998 г., а изданието се превръща в бестселър. По-късно той пише книгата The Poet In Exile, която се заиграва с легендата, че Джим Морисън може да е инсценирал смъртта си. През 2011 г. се появи новината, че романът ще бъде екранизиран, a по последна информация той се очаква до края на тази година.

В биографичния филм на Оливър Стоун за историята на The Doors Манзарек е игран от Кайл Маклакан, известен с участието си в "Синьо кадифе" и "Туин пийкс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика