Партиите на Макрон и Льо Пен не събират очакваната подкрепа на регионалните избори

OFFNews 21 юни 2021 в 11:26 1168 0

Снимка Getty Images

Илюстрация от президентските избори през 2017 г. във Франция

Първите резултати от регионалните избори във Франция показват, че нито партията на президента Еманюел Макрон, нито на другата кандидатка за Елисейския дворец - Марин льо Пен - събират достатъчно голяма подкрепа на първия тур.

Центристката партия на Макрон вероятно ще спечели малко над 10% от гласовете. За участие във втория тур прагът е 10%. Вотът бе отложен с три месеца заради пандемията и вторият тур предстои на 27 юни. 

Крайнодесният "Национален съюз" на Льо Пен също не отговори на очакваните прогнози. 

И двете партии изостават след консервативната партия "Ле Репюбликан".

Орор Берже, една от представителките на партията на Макрон в парламента, определи слабото им представяне като "демократичен шамар в лицето на всички нас".

Очакваше се "Националният съюз" на Льо Пен да поведе в първия кръг на местните избори в неделя и да спечели в поне един регион за първи път. Вместо това сега се предвижда да е на второ място. Самата Льо Пен не се кандидатира, но ръководи кампанията.

Тя определи рекордно ниската избирателна активност - 66% въздържали се - като "гражданска катастрофа". Льо Пен заяви, че резултатите са по вина на правителството, което е неспособно да вдъхне доверие в политическите институции.

Гласоподавателите избират нов общински съвет за 12-те региона в континенталната част на Франция, остров Корсика и четири задморски територии, както и за 96 департамента в техните граници. Кандидатите са над 15 700 за 4100 места.

Тези избори са наблюдавани с особено внимание, защото след по-малко година предстоят президентски избори и настоящият вот може да покаже нагласите на избирателите.  

Проведен екзит пол показва, че "Ле репюбликен" печелят 27% от гласовете, следвани от "Националния съюз" с 19%. Зелените, Социалистическата партия и "Ла репюблик ан марш" LREM на Макрон събират 11% подкрепа. 

За пръв път партията на Макрон участва на местни избори - при предното им провеждане през 2015 г. LREM все още не съществуваше. 

Не се и очакваше партията му да спечели особено голяма подкрепа. Миналият месец министър заяви пред агенция Франс прес: "Тези избори никога не са добри за партията във властта".

Но въпреки това LREM се справя дори по-зле от очакваното и няма да спечели направо нито един регион. Това е знак, че партията не е успяла да изгради мрежа с достатъчна подкрепа на местно ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика