Неизпитан метод: В Алабама за първи път ще има екзекуция чрез задушаване с азот

Кенет Юджийн Смит е един от малкото хора в САЩ, които ще изтърпят втора екзекуция. Първият опит, въпреки че подготовката е отнела няколко часа, завършва с неуспех

OFFNews 24 януари 2024 в 16:06 2042 6

затвор

Снимка Би Би Си

Затворът, където лежи Кенет Смит.

Ако няма промяна, Кенет Юджийн Смит ще е първият човек в Съединените щати, който ще бъде екзекутиран чрез вдишване на чист азот, съобщава Би Би Си.

През последните няколко дни преди екзекуцията си той не може да мисли за нищо друго освен за предстоящата си смърт. Плаши го не толкова самата екзекуция, колкото фактът, че никой не може да каже със сигурност дали смъртта му ще бъде лесна или мъчителна, дали ще изгуби съзнание веднага, или ще го очакват дълги минути на страдание.

Кенет Юджийн Смит е един от малкото хора в САЩ, които ще изтърпят втора екзекуция. Първият опит, въпреки че подготовката е отнела няколко часа, завършва с неуспех. Осъденият е поставен на носилка в т.нар. камера на смъртта в затвора "Уилям Холман" в Алабама, завързват го с колани и се опитват да му инжектират смъртоносна смес от химикали.

Не успяват обаче да вкарат иглата във вената и след многократни опити, които според адвокатите на Смит оставят множество рани по тялото му, екзекуцията е спряна, тъй като е полунощ и заповедта е изтекла.

Кенет Смит Снимка: ALABAMA DEPARTMENT OF CORRECTIONS

Обикновено затворническите власти разполагат с около 60 дни за това, но ако не успеят да спазят този срок, дори ако екзекуцията вече е започнала, тя трябва да бъде прекъсната и все още живият осъден трябва да бъде върнат в килията за осъждени на смърт, за да изчака следващия опит.

Първата екзекуция на Смит е извършена през ноември 2022 г. Четиринадесет месеца по-късно щатът Алабама ще опита отново.

Този път щатските власти са разрешили задушаване на осъдения. Екзекуторите ще му сложат херметична маска, в която ще бъде подаден чист азот. Азотът е физиологично инертен газ (освен него за такива се смятат аргонът, хелият и метанът), който няма абсолютно никакво въздействие върху организма, а просто "разрежда" кислорода, като постепенно го замества във всички клетки.

На официалния език процедурата се нарича азотна хипоксия.

Миналата седмица говорителката на ООН по правата на човека Равина Шамдасани заяви, че методът не е изпитан и може да бъде приравнен към изтезанията и да наруши задълженията на САЩ да спазват международното право.

"Американската асоциация на ветеринарните лекари препоръчва прилагането на обезболяващи и успокоителни при животните преди този метод на евтаназия, докато в протоколите на щата Алабама не се говори за успокоителни преди екзекуция на хора. В протокола също така се посочва, че газът без цвят и мирис може да се прилага в продължение на 15 минути, освен ако смъртта не настъпи по-рано", отбелязва тя и добавя, че в този случай Смит ще бъде в неоправдано страдание.

През 2020 г. същата Асоциация на ветеринарните лекари посочи в препоръките си за евтаназия, че азотна хипоксия изобщо не трябва да се използва, защото "причинява страдание" при големите бозайници.

Окончателното решение по жалбата все още не е взето, но федералният съд вече е отхвърлил искането на адвокатите на Смит за налагане на забрана за умъртвяване чрез азотна асфикция. Присъдата трябва да бъде изпълнена в утре.

Смит е осъден на смърт през 1989 г. за убийството на Елизабет Сенет, престъпление, което той извършва заедно с Джон Паркър. Съпругът на Елизабет наел двамата наемници, като платил на всеки от тях по 1000 долара, тъй като бил затънал в дългове и очаквал да получи застрахователно обезщетение след смъртта на съпругата си.

Сенет се застрелва, след като полицията разбира за ролята му в престъплението, Паркър е екзекутиран през 2010 г., а сега (за втори път) е ред на Смит.

Би Би Си е успяла да разговаря със Смит, макар и не пряко, тъй като в Алабама срещите лице в лице между журналисти и осъдени на смърт са забранени. Той отговори на въпроси, които му бяха предадени чрез посредник.

Миналата седмица репортер се свърза с него по телефона, но Смит помолил интервюто да бъде съкратено, защото се чувствал много зле.

"През цялото време ми се гади. Редовно изпадам в пристъпи на паника... И това е само малка част от онова, с което се справям ежедневно. По същество може да се каже, че съм измъчван непрекъснато", казва той и призовава властите в Алабама да "спрат (екзекуцията), преди да е станало твърде късно".

Властите пък твърдят, че екзекуцията с азот бързо ще доведе до загуба на съзнание, макар че така и не обясниха откъде идва такава сигурност.

"Алабама е възприела най-безболезнения и хуманен метод за екзекуция, познат на човечеството", категорично заявява Едмънд ЛаКорт, върховен адвокат на щата (втори по ред в съдебната йерархия).

Той добави, че никой няма да спре екзекуцията, ако Смит започне да повръща директно в маската си по време на екзекуцията. Ако това го притеснява толкова много, каза Лакур, той може да премести традиционното си последно хранене "за по-ранна дата или за деня преди насрочената екзекуция".

Смъртното наказание чрез азотна хипоксия е одобрено от три американски щата - Алабама, Оклахома и Мисисипи, но до момента нито един от тях все още не го е изпробвал.

В същото време медицинските експерти твърдят, че този метод на съдебно убийство е изпълнен със сериозни последици както за Смит (тежки конвулсии и възможно оцеляване във вегетативно състояние), така и за тези, които ще бъдат с него в "камерата на смъртта". Ако по някаква причина маската не е напълно херметична, изтичането на азот може да доведе не само до смъртта на осъдения, но и на тези, които ще бъдат до него.

"Знам, че Кени не се страхува от смъртта, той ясно го е заявил. Но мисля, че се страхува от страданията, които му предстоят" - казва преподобният д-р Джеф Худ. За да бъде с подопечния си до самия край, той дори е подписал отказ от всякакви претенции към властите, в случай че има изтичане на азот.

"Аз ще бъда до него. Много медицински специалисти ме предупреждаваха многократно, че рискувам живота си, ако има изтичане на азот от маркуча или ако маската не приляга достатъчно плътно около лицето му", е категоричен д-р Худ.

Лекарят Джоел Зивот, специалист по анестезия и автор на разследвания на медицинските аспекти на евтаназията, заяви, че властите в Алабама имат "чудовищно" досие на брутални екзекуции.

Преди няколко години д-р Зивот изследва резултатите от аутопсиите на редица осъдени, екзекутирани чрез смъртоносна инжекция, и стига до заключението, че смъртта не е била нито бърза, нито безболезнена, а само е изглеждала такава за присъстващите.

"Човек би си помислил, че Кенет Смит е най-лошият човек в Америка, тъй като Алабама е толкова обсебена от идеята да го убие, че дори е готова да жертва живота на други хора, за да го направи", посочи той.

В Алабама е регистриран един от най-високите проценти на екзекуции на глава от населението сред всички щати в САЩ - 165 души са осъдени на смърт.

През последните пет години в затворите на Алабама са извършени три неуспешни опита за умъртвяване на затворници чрез смъртоносна инжекция. И тримата са оцелели, а властите са извършили вътрешна проверка, която е хвърлила вината най-вече върху самите затворници.

Твърди се, че причината за това е, че адвокатите на осъдените са губили време, като са подавали безброй жалби, така че изпълнителите (т.е. екзекуторите) са бързали и са допуснали грешки.

Журналистката Елизабет Бруениг, която внимателно е събрала цялата налична информация за екзекуциите в Алабама, заяви пред NPR (Националното обществено радио в САЩ), че вероятно самите екзекутори са виновни за това, че не са получили подходящо обучение. Въпреки това е почти невъзможно да се разбере дали това е така или не, тъй като цялата им лична информация е строго класифицирана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

6

демотиватор

24.01 2024 в 18:49

Би трябвало да го помилват (с доживотна присъда) след неуспешния "първи опит".
Както е била отдавнашната традиция ако се скъса въжето на обесник... (ジ)

1042

5

danvan

24.01 2024 в 17:09

"...все още живият осъден трябва да бъде върнат в килията за осъЖдени на смърт, за да изчака следващия опит."

Оффнюз, пуснете си един спелър, така е супер непрофесионално.

305

4

Старик

24.01 2024 в 17:03

Каква беше оная наука дето предсказва потенциални криминални наклонности по формата на лицето......

345

3

Джендо Джедев

24.01 2024 в 17:02

Старик,

Хаха, верно, вбсе едно един к@р ги е правил, както казваше Д-р Филипов, мир на душата му!

305

2

Старик

24.01 2024 в 17:01

Погледнете снимката на този смъртник и вижте следната снимка, и ми кажете намирате ли някаква прилика:

Бисер, българи шпионаж, Англия

https://gdb.rferl.org/01000000-0aff-0242-e03f-08db9e6f721b_w1200_r1.png

345

1

Джендо Джедев

24.01 2024 в 16:10

В Тубата има едно доста интересно филмче на тема най-хуманния начин за екзекуция. Хипоксията (в случая с азот) се оказва наистина доста хуманна, поне в сравнение прилаганите в момента методи.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews