Милашина след нападението: Все пак ще продължа да работя в Чечения

OFFNews 05 юли 2023 в 12:57 1378 0

Дмитрий Муратов, Елена Милашина и Алексей Венедиктов

Снимка Телеграм/Алексей Венедиктов

Главен редактор на Новая газета Дмитрий Муратов, Елена Милашина и главният редактор на Ехото на Москва Алексей Венедиктов

Журналистката на Новая газета Елена Милашина даде първото си интервю след нападението в Чечения, след като във вторник сутринта неидентифицирани мъже я нападнаха заедно с адвоката Александър Немов, като я остригаха, счупиха пръсти на двете ѝ ръце и я заляха със зелена боя. Пред "Радио Свобода" журналистката обяви, че ще продължи да работи в Чечения и опитът за сплашване няма да я спре. 

Това не е първо нападение над Милашина. Журналистката бе пребита пред хотел в Грозни през 2020 г. заедно с правозащитничката Марина Дубровина

В разговор, записан в болница в град Беслан, Северна Осетия, където Милашина беше откарана от Грозни след нападението във вторник, тя разказа подробности за случилото се и за състоянието си. Журналистката е диагностицирана с черепно-мозъчна травма и множество натъртвания.

От болницата не са потвърдили фрактури на пръстите ѝ.

Според журналистката нападателите са чакали нея и адвоката още пред летището. Мъжете не са скрили лицата си, въпреки многото охранителни камери.

След като Милашина и Немов пристигнали, веднага извикали такси и потеглили към центъра на града. След 500 метра ги настигнали няколко коли. По думите на Милашина десет-петнадесет души изскочили от колите, накарали нея и Немов да се качат в една от колите си, откарали ги до близкото дере, където започнали да ги бият жестоко, по-специално с полипропиленови тръби.

Адвокатът е намушкан в крака, а журналистката е бита по пръстите със заплахи, че ще ги отрежат.

Според нея мъжете сякаш са бързали, защото не са казали какво искат, с изключение на искането журналистката да отключи телефона си. Нападателите са се интересували само от оборудването и официалните документи. Не са взели банковите карти на Милашина и Немов, както и 13-те хиляди рубли, които са носели.

Нападателите са ги заплашвали с пистолет, опрян в главите им. Според Немов нападателите казали на него и на Милашина да си тръгват: "Махайте се, предупредиха ви, не пишете нищо".

Милашина е сигурна, че нападението срещу нея и адвокат Немов е пряко свързано с професионалната им дейност в Чечения. Тя подчерта, че опитът за сплашване няма да повлияе на бъдещата ѝ работа. В близко бъдеще тя ще се върне в Грозни.

Във вторник вечерта нападението срещу Елена Милашина и Александър Немов беше коментирано от чеченските власти. "Нека да се разберем. Инструктирах компетентните служби да положат всички усилия за идентифициране на нападателите", каза Рамзан Кадиров.

В същото време Sibir.Realii припомня , че през април 2020 г. Кадиров нарече Милашина „терористка“ и призова тя да бъде задържана.

Журналистката беше заплашвана и от най-близкия съратник на ръководителя на Чечения, депутата от Държавната дума Адам Делимханов. След това Милашина напуска Русия за известно време.

На свой ред чеченският министър на печата Ахмед Дудаев, коментирайки нападението, каза, че в случая може да се проследи "характерният почерк на западните разузнавателни служби". По-късно той добави, че "Чеченската република с право си е спечелила статута на най-безопасния регион в Русия, никой няма право да нарушава спокойствието и сигурността на гражданите и гостите, дори и да са агенти на Запада".

Следственият комитет на Русия започна разследване на случилото се с Елена Милашина и Александър Немов, но нищо не се знае за образуването на наказателно дело.

Елена Милашина и Александър Немов отлетяха в Чечения за осъждането на Зарема Мусаева, майка на чеченски активисти и критици на Рамзан Кадиров, братята Янгулбаеви и съпругата на съдия Сайди Янгулбаев (всички от които са извън Русия).

Миналата година Рамзан Кадиров заяви, че някои членове на семейство Янгулбаеви „призовават към тероризъм и екстремизъм“ и трябва да бъдат задържани и наказани, „а ако се съпротивляват, трябва да бъдат унищожени“.

През януари 2022 г. полицаи от Чечения отвлякоха Мусаева в Нижни Новгород, където живееше, и я транспортираха насила в Грозни. По-късно срещу нея беше образувано наказателно дело за нападение над полицай, на когото "почти извадила окото". Дни по-късно Мусаева е обвинена в измама.

Във вторник съд в Грозни осъди Зарема Мусаева на 5,5 години затвор. "Мемориал" призна Мусаева за политически затворник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика