Канадските власти се извиниха на двама мъже, подменени в родилен дом преди 70 г.

OFFNews 22 март 2024 в 15:53 1909 0

Канада

Снимка THE CANADIAN PRESS

Ричард Боув и Еди Амброуз се родили в един и същи ден и били разменени в родилния дом.

Един обикновен комплект за домашно ДНК изследване, подарен за Коледа, променя завинаги живота на двама канадци.

Ричард Боув от крайбрежния град Сехелт в Британска Колумбия е прекарал целия си живот, вярвайки, че е местен жител. Но ДНК тестът разкрива, че Ричард има смесени украински, еврейски и полски предци.

Приблизително по същото време, на почти 2400 км от дома на Ричард Боув, сестрата на Еди Амброуз от Уинипег, която е израснала в украинско семейство, също си прави ДНК тест. Резултатът от него показва, че тя няма роднинска връзка с Еди.

Но Ричард Боув се оказал неин роден брат, съобщава Би Би Си.

Това довело до откритие, което променило живота им. Двама души - Ричард Боув и Еди Амброуз - са родени в един и същи ден в една и съща болница в малкото канадско градче Арборг през 1955 г. При раждането им обаче те са били разменени - и двете бебета са отишли при грешните биологични родители.

Близо 70 г. по-късно Боув и Амброуз получават официално извинение лично от премиера на Манитоба Уаба Кинеу за травмата, която са преживели заради объркването в родилния дом.

"Заставам днес, за да се извиня със закъснение за действията, които причиниха вреда на две деца, двама родители и две семейства", заяви Кинеу пред законодателното събрание на Манитоба.

"Понякога се казва, че за да разбереш какво е съпричастност и състрадание, трябва да изминеш една миля в обувките на друг човек", продължава Кинеу. - "Ако това е вярно, тогава нашите почетни гости днес, могат да разберат състраданието и съпричастността на ниво, до което малцина от нас могат да стигнат.

В първите години след раждането на децата родителите им са водили съвсем различен живот, казва адвокатът на мъжете Бил Гандж.

68-годишният Ричард Боув е израснал като метис - името, с което се наричат коренните жители на Канада от смесен произход - от аборигенски и европейски етноси. Баща му умира, когато Бове е на 3 г., и по-късно той трябва да поеме отговорността за по-малките си братя и сестри, тъй като майка му преживява тежко загубата на съпруга си.

Ричард посещава дневно училище за коренното население, а по-късно е насилствено отнет от семейството си в рамките на т.нар. Шестдесетгодишна обсада - политика на асимилация в Канада, при която деца от семейства на коренното население са отнемани от родителите им и настанявани в приемни семейства.

Междувременно Еди Амброуз израства във ферма в Манитоба "в много любящо и подкрепящо украинско семейство", където слуша украински народни песни преди лягане, разказва адвокатът Бил Гандж.

Еди Амброуз остава сирак на 12-годишна възраст и по-късно е бил осиновен, както и Ричард Боув.

През целия си живот Амброуз така и не узнава за истинския си произход.

В продължение на много години Боув се гордее, че управлява единствената рибарска лодка, собственост на коренното население, край бреговете на Британска Колумбия.

"Сега той осъзнава, че коренни жители са били всички, освен него", казва адвокат Бил Гандж. - Техните житейски истории са се променили много. И на двамата им е било отнето това, което са смятали, че са", добавя Гандж.

В извинението си Уаб Кинеу казва, че по ирония на съдбата пътищата на двамата мъже са се пресекли. Като дете Еди Амброуз помолил едно момиче от съседен град да го вземе в бейзболния си отбор, казва Кинеу, "без да знае, че тя всъщност е негова биологична сестра".

А когато Ричард Боув бил тийнейджър, любовта му към риболова го отвела на същия бряг като биологичния му брат, който хвърлял въдица до него - и двамата не знаели за роднинството си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика