ISW: Неизпълнени обещания към ''Вагнер'' може да са в основата на атаките на Пригожин към Путин

OFFNews 29 май 2023 в 09:38 4630 3

Снимка

Цар и Готвач

Финансистът на „Вагнер Груп“ Евгений Пригожин изглежда отново косвено подкопава авторитета и режима на руския президент Владимир Путин, но прпичината за това може да се корени в неизпълнени обещания на господаря на Кремъл към собственика на частната военна компания, смята в най-новия си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Готвача на Путин реагира остро на уволнението на журналиста Константин Долгов, на когото даде интервю миналата седмица. В края на седмицата Евгений Пригожин продължи темата за присъствието си в медийното пространство уж отговаряйки на въпрос на журналист. Собственикът на „Вагнер“ каза, че руските държавни медии забраняват всякакви дискусии за силите на „Вагнер“, заявявайки, че неназованите руски бюрократи ще могат да се ползват от такава цензура само в близко бъдеще от един до три месеца, преди руският народ да отблъсне и да започне да мрази бюрократите. Пригожин заяви, че руските официални лица биха могли да се наслаждават на историческата си способност да цензурират руското общество, ако Русия не беше започнала войната в Украйна.

След това Пригожин даде съвет на неназован служител: „Като почвате война, имайте, моля, характер, воля и железни топки - и само тогава ще можете да постигнете нещо.“ Пригожин намекна, че само реални постижения (на фронта, б. р.) ще позволят на длъжностното лице да избегне лъжата за строителството на нови сгради, метростанции и мостове в опит да изглежда добре. По-специално, Пригожин измести фокуса на дискусията от говорене към неназовани руски официални лица, както беше досега, към директно обръщение към едно единствено лице. Базираният във Вашингтон Институт смята, че коментарите на Пригожин най-вероятно са адресирани към Путин, когото руските държавни медии рутинно представят като лидер, ангажиран с малки инфраструктурни проекти и живота на обикновените руски хора. Путин провеждаше годишни многочасови пресконференции „Директна линия“ с избиратели, в които той често отговаряше на въпроси от юрисдикцията и компетентността на местните власти.

ISW прави предположението, че е възможно Пригожин да атакува Путин, за това че не му е дал някаква обещана награда за превземането на Бахмут. Предишната атака на Пригожин срещу личността на Путин беше на 9 май – символичен празник, който Путин може би е искал да използва, за да опише заявената победа на Русия в Бахмут като постижение, еквивалентно на удара на Съветския съюз срещу Берлин през 1945 г.

Държавните медии на Кремъл сравниха превземането на град Бахмут със съветската победа в Берлин на 21 май, което вероятно показва, че Кремъл се е готвел да асоциира победата в Бахмут с Деня на победата. Пригожин обаче обяви, че Вагнер ефективно е превзел Бахмут до 10 май и е прочистил града до 20 май и обвини за забавянето на превземането на задържането на доставките на боеприпаси за наемниците от страна руското Министерство на отбраната.

Атаките на Пригожин към руското военно министерство и, косвено, самия Путин в комбинация с хвалбите за успехите на „Вагнер“ може да са сигнал, че Пригожин е разочарован, че не е получил някаква обещана компенсация за победата си в битката за Бахмут. Руското МО може умишлено да е саботирало Пригожин дни или седмици преди 9 май, за да попречи на Вагнер да превземе оставащите няколко блока в западен Бахмут преди Деня на победата. Путин може умишлено да е оставил МО да саботира „Вагнер“, за да избегне необходимостта да изпълни обещанието, което е дал на Пригожин. Бизнесменът-командир заявяваше по-рано, че ако са му били дадени 200 000 души бойци, „Вагнер“ би постигнал още голям напредък на фронтовата линия. Изявлението на Пригожин от 28 май и предишното му поведение може да показват, че той е предвиждал разрастване на присъствието на „Вагнер“ за сметка на руските конвенционални сили или замяна на руски военни служители с персонал, свързан с „Вагнер“. ISW по-рано оцени, че Путин е склонен към риск актьор, който е загрижен за здравето на своя режим и следователно е малко вероятно да удовлетвори напълно радикалните искания на Пригожин.

ЧВК „Вагнер“ е провела незаконен митинг подкрепа на формацията в неделя в Екатеринбург въпреки обявената преди това забрана за провеждане на митинга от местните власти. Приблизително 100 до 150 коли на личния състав и поддръжници на „Вагнер“ проведоха шествие от Екатеринбург до гробището в Березовски, Свердловска област, където участниците положиха цветя на паметника на Вагнер. Някои руски опозиционни източници твърдят, че местните власти изрично са забранили провеждането на митинга. Кадри от събитието показват луксозни автомобили, участващи в проявата, което може да е сигнал, че и местни големци са се включили към нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

30.05 2023 в 13:06

Путя е злобен и отмъстителен, цял живот страдал, че е останал подполковник у КГБ, противягата Пригожин ше бЕре ядове...

12078

2

edin slep

29.05 2023 в 13:12

Пригожин си прави някакви свои сметки. Обявена война, особено от сила с ядрено оръжие може да стане тотална война, а тя трябва да се спечели на всяка цена, което значи ядрено оръжие.

Пригожин и пропагандистите може да си дрънкат за тотална вона, ама такава означава срив на икономиката и държавата, ще липсва всичко освен най-нужните неща в магазина, което значи бунтове и разпад на империята.

Тези които управляват са в час с това, а Пригожин е играч от периферията с ограничени задачи.

22548

1

dolivo

29.05 2023 в 10:13

Пригожин намеква, че Русия е трябвало да мине във военно положение с тотален фокус на войната, за да има успех.

И сигурно е прав, че друго яче биха изглеждали бойните действия, ако не и само в количеството месо, с което разполагат.

Обаче, специалната операция не била война, и означава, че трябва да си гледа Путин и вътрешната политика и избирателите, инак шарада на демокрацията , колкото и странна формата и в Русия, няма а да крета дори.

Та затова, мисля аз, така стана.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки