Иран предлага нов закон за хиджаба: Глоби до 360 млн. риала и наблюдение с изкуствен интелект

OFFNews 03 август 2023 в 10:57 2261 3

хиджаб

Снимка Getty Images

Само седмици преди навършването на една година от масовите протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини - починала в ареста на моралната полиция, иранските власти обмислят нов драконовски законопроект за носенето на хиджаб, който според експерти ще включи в закон безпрецедентно сурови наказателни мерки.

Проектозаконът от 70 члена определя набор от предложения, включително много по-дълги присъди за жени, които отказват да носят забрадка, нови строги наказания за знаменитости и фирми, които пренебрегват правилата, и използването на изкуствен интелект за идентифициране на жени, които нарушават дрес кода.

Според експерти законопроектът, който все още не е приет, е предупреждение към иранците, че режимът няма да отстъпи от позицията си относно хиджаба въпреки масовите демонстрации, които разтърсиха страната миналата година.

Законопроектът беше внесен от съдебната власт в правителството за разглеждане по-рано тази година, след това беше изпратен в парламента и впоследствие одобрен от Правната и съдебната комисия. Той трябва да бъде представен на Управителен съвет тази неделя, преди да бъде представен в парламента, съобщи във вторник държавната информационна агенция Mehr, цитирана от Си Ен Ен.

Иранският парламент ще работи по финализирането на текста и гласуването на законопроекта "през следващите два месеца". Това е "ясен отговор на протестите от септември миналата есен", каза Санам Вакил, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в мозъчния тръст Chatham House в Лондон, пред Си Ен Ен. 

Махса Амини, 22-годишна кюрдско-иранска жена, почина миналия септември, след като беше задържана от прословутата морална полиция на режима и отведена в "център за превъзпитание", като се твърди, че не е спазвала консервативния дрескод на страната.

Въпреки че не беше официално разпусната, моралната полицията до голяма степен се отдръпна след миналогодишните протести, които постепенно намаляха. Въпреси това по-рано този месец говорителят на полицията генерал Саид Монтазеролмахди каза, че полицията за морал ще възобнови задържането на жени, които са заловени без ислямска забрадка на публично място.

Изключителни наказателни мерки

Хиджабът отдавна е спорна точка в Иран. Той беше забранен през 1936 г. по време на еманципацията на жените от лидера Реза Шах, докато неговият приемник не отмени забраната през 1941 г. През 1983 г. хиджабът стана задължителен, след като последният шах беше свален от Ислямската революция от 1979 г., припомня Си Ен Ен. 

Иран традиционно счита член 368 от своя ислямски наказателен кодекс за закон за хиджаба, който гласи, че тези, които нарушават кода за облекло, получават между 10 дни и два месеца затвор или глоба между 50 000 до 500 000 ирански риала - между 1,18 и 11,82 долара.

Новият законопроект ще преквалифицира неносенето на хиджаб като по-тежко престъпление, наказуемо с присъда от пет до десет години затвор, както и по-висока глоба до 360 милиона ирански риала (8 508 долара).

Тази глоба далеч надхвърля това, което средният иранец може да плати, тъй като милиони са под прага на бедността, каза Хосеин Раеси, ирански адвокат по правата на човека и помощник-професор в университета Карлтън в Отава, Канада.

Друг раздел гласи, че за да приложи новия закон, иранската полиция трябва да "създаде и укрепи AI системи за идентифициране на извършителите на незаконно поведение, използвайки инструменти като фиксирани и мобилни камери". По-рано тази година държавните медии съобщиха, че ще бъдат монтирани камери на обществени места, за да идентифицират жени, които нарушават закона за хиджаб в страната.

Съгласно новия закон собствениците на бизнес, които не спазват изискването за носене на хиджаб, ще бъдат изправени пред по-строги глоби, които ще са в размер на печалбите им в последните три месеца и ще бъдат изправени пред забрана да напускат страната или да участват в публична или киберактивност до две години.

Законопроектът е насочен и към известни личности, които могат да получат глоба до една десета от богатството си, изключване от работа или професионални дейности за определен период от време, както и забрана за международни пътувания и дейности в социалните медии.

Проектозаконът също така би наложил по-широка сегрегация по пол в университетите.

Член 49 от законопроекта определя липсата на хиджаб за жените като "дрехи, които показват част от тялото под врата или над глезените или над предмишниците". Дрехите, които са "разкриващи или тесни", също нарушават закона.

Някои от мерките в проектозакона вече са били незаконно упражнявани от иранските сили за сигурност, каза Раеси, включително неотдавнашното затваряне на застрахователна компания в Техеран след разпространени снимки на служители без хиджаб в социалните медии. С този законопроект правителството ще инкриминира поведението на тези компании, каза Раеси

Експерти смятат, че законодателството или части от него вероятно ще бъдат приети под някаква форма - повечето членове на парламента са привързани към режима и е малко вероятно да го блокират.

Възможно е правителството да изтегли законопроекта заради потенциални безредици около годишнината от смъртта на Махса Амини.

Ако законопроектът бъде приет от парламента, той трябва да бъде одобрен и от Съвета на пазителите на режима.

12-членен съвет със значителна власт в Иран е натоварен да гарантира, че приетото законодателство е в съответствие с ценностите на исляма и иранската конституция. Всеки законопроект, приет от парламента, трябва да бъде прегледан и одобрен от съвета, за да стане закон.

Междувременно експерти казаха, че законопроектът изпраща ясно послание към иранците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

03.08 2023 в 13:21

Продължава да се оформя новият световен полюс на "безпределното добро", състоящ се засега Путин, Ким, Си, Лукашенко и деспотичният ирански режим, прочул се с убийствените си дронове. А някои харесват това.

2550

2

alfakentavur

03.08 2023 в 12:28

Има едно логично обяснение (но не и оправдание) за голяма част от проблемите на/със Исляма.
Кога възниква Християнството? Преди 20 века. Кога възниква Ислямът? Преди 13 века.
Сега Ислямът като религия е в своето Средновековие.
Ето пример за някои от нещата, които е вършила християнската Църква по време на нейното:

https://en.wikipedia.org/wiki/Witch-hunt

1000

1

Зла свекърва

03.08 2023 в 12:06

Защо тези ислямисти се страхуват толкова много от женското лице и женската коса?

У нас жените ги стрижат за назидание. Там ги забулват насила.

Този техен аллах толкова похотливи ли ги е направил, че да не могат да си контролират нагона щом видят женско лице и женска коса? Как китайци, японци, европейци, латиноси, американци и африканци могат да съществуват нормално, без жените да се покриват, а араби, перси и други народи, приели исляма, изведнъж загубват способността си за самоконтрол и нахлузват чувал на жените си, за да не съгрешават спрямо техните си религиозни норми?

Всичко това са едни напълно излишни обичаи и закони. Много активност, големи бюджети за контролиране на нарушителите, раздут щат на репресивен апарат, който да следи за нарушения, и то за какво? Сакън някой да не види, че косата на Фатима е черна. Чудо голямо. Легализъм, който уж пази нравите, а реално - потиска една група от обществото и харчи обществен ресурс.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика