Иран поставя камери на обществени места, за да залавя жени без хиджаб

OFFNews 08 април 2023 в 14:00 2010 0

Снимка Getty Images

В опит да овладеят нарастващия брой жени, които се противопоставят на задължителното носене на хиджаб, иранските власти инсталират камери на обществени места и улици, за да идентифицират и санкционират незабулените жени, съобщи полицията в събота, цитирана от Ройтерс. 

След като бъдат идентифицирани, нарушителите ще получат „предупредителни текстови съобщения за последствията“, се казва в изявление на властите. 

Този ход е насочен към "предотвратяване на съпротивата срещу закона за носене на хиджаб", посочват от полицията, добавяйки, че подобна съпротива петни духовния образ на страната и разпространява несигурност.

Все повече ирански жени спряха да се забулват след смъртта на 22-годишна кюрдка в ареста на моралната полицията през септември. Махса Амини беше задържана за предполагаемо нарушаване на правилото за хиджаб. След смъртта ѝ започнаха масови протести, но бунтовете бяха яростно потушавани. 

И все пак, рискувайки да бъдат арестувани за неспазване на закона, жените все още масово не се забулват. Видеоклипове на жени, които се съпротивляват на полицията за морал, заляха социалните мрежи.

Полицейското изявление от събота призова собствениците на фирми „сериозно да наблюдават спазването на обществените норми с усърдни проверки“.

Според ислямския закон на шериата в Иран, наложен след революцията от 1979 г., жените са задължени да покриват косите си и да носят дълги, широки дрехи, за да прикрият телата си. Нарушителите са изправени пред публично порицание, глоби или арест.

Местното Министерство на вътрешните работи призова гражданите да се изправят срещу разкритите жени. Подобни директиви през последните десетилетия насърчиха хардлайнерите да нападат жените. Миналата седмица видео показа мъж, който хвърля кисело мляко по две жени без хиджаб в магазин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика