Иран отрича да стои зад отвличането на Galaxy Leader

OFFNews 20 ноември 2023 в 13:04 852 0

Иран отхвърли твърденията на Израел, че е свързан с пленяването на товарен кораб с британски собственик и японски оператор от йеменските хути в Червено море, предаде Ройтерс.

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани заяви на пресконференция, че иранските съпротивителни групи в района действат независимо и спонтанно въз основа на своите интереси и интересите на народа си.

Според Канани израелските твърдения целят да отклонят вниманието от пълното поражение на Израел в борбата им срещу бойците от "Хамас" в ивицата Газа.

Въпреки че на борда Galaxy Leader няма израелци, вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че инцидентът представлява "ирански акт на тероризъм" с последици за сигурността на международното мореплаване. Днес Канани реагира на изказването му, като заяви, че подобни обвинения са несъстоятелни.

"Ционисткият режим не може да приеме, че търпи тежко поражение в Палестина и търси оправдание, като обвинява Ислямска република Иран", каза Насер Канани.

Терористичният акт срещу търговския кораб идва броени дни, след като Иран заплаши да атакуват израелски кораби в стратегическото Червено море между Североизточна Африка и Арабския полуостров.

Иран е най-вероятният поръчител на отвличането на Galaxy Leader, иска скок в цените на нефта

На борда на пленения кораб има двама български граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews