Иран е най-вероятният поръчител на отвличането на Galaxy Leader, иска скок в цените на нефта

Основната цел е да се засили натискът върху Израел, за да прекрати военните си действия в Газа, заяви проф. Чуков

OFFNews 20 ноември 2023 в 11:24 4182 1

Проф. Владимир Чуков

Снимка БГНЕС/Архив

Проф. Владимир Чуков

Иран е най-вероятният поръчител на акцията с отвличането на кораба Galaxy Leader в Червено море, заяви пред Нова телевизия арабистът проф. Владимир Чуков по повод кризата с отвлечения кораб с българи на борда. 

На кораба работят двама българи - капитанът и старши помощник-капитанът. Проф. Чуков е на мнение, че атаката има политическа и стратегическа цел - Иран желае да се повишат цените на нефта. След този инцидент цените на застраховките на световните осигурителни компании за тези танкери ще скочат.

"Този кораб се атакува, за да се реализира т.нар. "втори спомагателен фронт". Актът има и стратегическо значение. Иран желае да се повишат цените на нефта. През Суецкия канал минава около 12% от световната търговия. След този терористичен акт се сещате какви ще бъдат застраховките за корабите и танкерите, носещи ежедневно над 6 милиона барела нефт", обясни проф. Чуков.

Според него няма как България сама да излезе от ситуацията, а трябва със своите партньори трябва да се опита да влезе в контакт не толкова с похитителите, колкото с поръчителите на тази акция – Иран. Проф. Чуков посочи, че основната цел на атаката по кораба е да се засили натискът върху Израел, за да прекрати военните си действия в Газа.

"Хутите обясниха, че тези операции ще продължат, докато продължава и операцията в Газа. Вероятно корабите ще бъдат задържани до прекратяване на огъня, предполагам, че и хората. Споменаха, че акциите не са насочени към трети държави, а просто настояват третите държави да се откажат", заяви Чуков.

Друга възможна причина за отвличането на плавателния съд е, че той е собственост на британска компания, притежавана от един много добре известен в България израелски корабен магнат – Ейбрахам Унгар. Той е близък приятел на с министъра на отбраната на Израел Йов Галант, обясни Владимир Чуков. 

"Ейбрахам Унгар дава работа на много български моряци. Спонсор е на Военноморското училище във Варна. Много от хората, които завършват това висше учебно заведение намират своята реализация в корабите на Унгар", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

1

опетков

20.11 2023 в 16:41

"Професор Чуков" може да си го начука с няколко чука. Въпросният кораб въобще не е танкер. Този вид кораби се наричат "как кериъри", т.е. превозват хиляди на брой автомобили на няколко палуби. От тук и глупавото заключение за евентуална петролна криза. А може би и хутите да не отбират като него от кораби и по погрешка да са го отвлекли.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика