Химическа атака срещу сирийския град, където беше свален руски хеликоптер

OFFNews 02 август 2016 в 14:08 13284 5

Спасителни екипи в окупираните от бунтовниците територии в Сирия заявиха, че във вторник хеликоптер е пуснал контейнери с токсичен газ през нощта над града, близо до който руски военен хеликоптер беше свален часове по-рано.

Говорител на Сирийската гражданска защита заяви пред агенция Reuters, че 33 души, повечето от които жени и деца, са били обгазени в Саракиб.

Групата, която се представя като независима и включваща доброволци, публикува видео в YouTube, от което се предполага, че показва мъже, които се задушават и получават кислородни маски от хора в униформи на Гражданска защита.

Сирийските работници от Гражданска защита, които са отишли на мястото на атаката, казват, че подозират, че веществото е хлорин, но не могат да го потвърдят.

"Паднали са средно големи варели, които са съдържали токсични газове. Сирийската Гражданска защита не е в състояние да определи вида на газа", каза говорител.

Сирийското правителство и руските му съюзници не коментираха информацията.

И правителството, и опозиционните сили отрекоха да са използвали химически оръжия по време на 5-годишната гражданска война. Западни източници твърдят, че правителството е отговорно за атаки с хлорин и други химически оръжия. Сирийското правителство и Русия обвиняват бунтовническите сили за използването на отровен газ.

Наблюдателите от Сирийската обсерватория за човешки права обяви, бе варелите бомби са паднали над Саракиб късно в понеделник, ранявайки голям брой хора. По-рано в понеделник министерството на отбраната на Русия обяви, че техен хеликоптер е бил свален близо со Саакиб и че всички петима души на борда са загинали.

Руското министерство допълни, че хеликоптерът Mi-8 е бил свален, след като е доставил хуманитарна помощ на Алепо и се е връщал към основната руска база.

Никой не е поел отговорност за свалянето на хеликоптера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12830

5

Traian Savov

03.08 2016 в 00:19

Доста съмнително, джихадистите си служат с камерата не по зле от калашника, щом успяха с телефон да снимат новият калибър, няколко отрязани глави и няколко свалени хвърчила,
ако имаше нещо такова вече щеше да е уловено с камера и качено по дхихадиските сайтове..
така че тази новина, няма никакво потвърждение..

Пацифистите не будят моето съжаление, само героите паднали в битка!!!

5330

4

deyan_h

02.08 2016 в 16:44

Тунги.

Оправете си превода. На Английски "хлорин" - chlorine (gas)
на Български се превежда като Хлор (хим. елемент). Cl

77927

2

El Commandante

02.08 2016 в 15:08

Чесъне, ваште в момента избиват цивилното население на Манбидж, но може и натам да да мръднали, кой знае...

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews