Готвача на Путин вече не иска да е готвач, целта му е главната роля в руската политика

Евгений Пригожин открито критикува властта и настоява за пълна мобилизация. Може да създаде своя партия, смятат от ISW

OFFNews 01 ноември 2022 в 12:55 5871 5

Готвачът иска мястото на Путин
Путин и готвача на Путин, който може скоро да смени Путин.

Ролята на главатаря на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин става все по-значима, а популярността му в Русия расте. Така той се утвърждава като самостоятелна политическа сила във федерацията и вече открито си позволява да критикува руските олигарси и елити, че живеят в "комфорт" и пречат на пълната мобилизация. Това отбелязва новият доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Както отбелязват анализаторите, "готвача на Путин" само преди ден,на 31 октомври, открито заяви:

"Докато децата (на елита - бел. ред.) не отидат на война, в страната няма да има пълна мобилизация."

ISW не изключва възможността Пригожин рано или късно да създаде собствена партия заради високия си рейтинг. Той вече започна да атакува висшите административни кадри на местно ниво. В частност, той поиска от Главната прокуратура на РФ да започне наказателно разследване на "организирането" от губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов на "престъпно сдружение" в града.

"Пригожин твърди, че престъпната мрежа на Беглов има за цел да ограби държавния бюджет и да обогати корумпирани служители. Вероятно той ще използва критиките си към Беглов и други политици от Санкт Петербург, за да подобри собствената си репутация", се казва в доклада.

ISW съобщава, че едновременно с атаките срещу политиците Пригожин е обявил създаването на център за професионална подготовка на ЧВК "Вагнер" в Санкт Петербург. Той ще бъде открит на 4 ноември.

"Пригожин подчертава, че не е информирал администрацията на Санкт Петербург за създаването на центъра, тъй като местните власти не са "достатъчно представителни, за да се намесват в работата на ЧВК "Вагнер", отбелязват от ISW.

Готвача на Путин призова местните служители, които имат проблеми с неговия център, да го съдят и обяви, че ще създаде нови клонове, ако филиалът в Санкт Петербург бъде успешен.

Подобно самочувствие е забележително при положение, че Пригожин върши всичко това въпреки факта, че частните армии са забранени от руското законодателство.

Ролята на Пригожин в Русия

На 24 февруари руските войски започнаха пълномащабно нахлуване в Украйна. Сред участниците във военните действия на украинска територия се включиха и бойци на ЧВК "Вагнер".

Заради значителните загуби компанията започна да вербува и затворници за фронта в Украйна и то от колониите с повишено ниво на сигурност. На осъдените престъпници бе обещано, че срещу 6-месечен договор на бойното поле те ще получат свобода и чисто досие. Пред руското общество това действие бе обяснено с аргумента "или ЧВК и осъдени, или децата ви ще отидат на война".

Междуособици в Кремъл? Херсонският Стремоусов предложи на Шойгу да се застреля, Соловьов с критичен монолог

По-късно руски медии разкриха, че Пригожин е вербувал повече от хиляда затворници, сред които и канибал маниак, излежаващ присъда в затвор в руския град Саратов.

Самият готвач на Путин също е лежал два пъти в затвора. За него е известно и че няма висше образование. ЧВК "Вагнер" се смята, че получава финансиране от различни източници. Част от парите със сигурност са от руската държава, но значителни средства частната армия получава от златни и диамантени мини в Африка, на които наемниците на Пригожин се водят "охранители".

Любопитно е и че самото име на "вагнеровците" е свързано с германския фашизъм. Според Таймс името на организацията е позивната на един от основателите на частната армия Дмитрий Василиевич Уткин – офицер от Спецназ и ГРУ. Той си избрал позивната на името на любимия композитор на Хитлер именно заради поради пристрастия към Третия Райх.

Частната армия на Пригожин, чието съществуване Кремъл отричаше съвсем доскоро, трупа боен опит от 2013 година. В началото "вагнеровците" бяха охрана на търговски кораби от пирати, след това влязоха в Сирия на страната на Башар Асад. После се включиха се в подкрепа на проруските сепаратисти в Донбас през 2014 година, а също се смята, че са воювали в Судан, Централноафриканската република, Венецуела и Либия.

Готвачът на Путин призна, че е създал Вагнер, за да воюва с Украйна

През септември тази година Евгений Пригожин за първи път призна, че е основал паравоенната групировка "Вагнер", за да се бие в Украйна и потвърди присъствието на частната армия в Африка и Латинска Америка.

Готвача на Путин заяви, че е основал групата, за да изпрати компетентни бойци в украинския Донбас през 2014 година.

"В този момент, на 1 май 2014 г., се зароди групата патриоти, която прие името БТГ (батальонно-тактическа група) "Вагнер". Сега едно признание. Tези момчета, герои, защитаваха сирийския народ, други хора от арабските страни, бедни африканци и латиноамериканци, те станаха опора на нашата родина", каза той.

Паравоенната групировка е подозирана от години, че тайно върши "мръсната работа" на Кремъл в различни арени на военни действия, нещо, което Москва винаги е отричала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

6

AntiZ

01.11 2022 в 21:40

Този евгениииий не прилича на готвач, а на ибрикчия. В
азиатския клозет РФ, това е висока позиция. Може да се издигне...?

2051

5

Propaganda

01.11 2022 в 20:35

"Tези момчета, герои, защитаваха сирийския народ, други хора от арабските страни, бедни африканци и латиноамериканци"

А бедните кокошки не бедните донбаски бабички, подложени на "геноцид"???? Де ги???

345

4

Джендо Джедев

01.11 2022 в 15:37

"ISW не изключва възможността Пригожин рано или късно да създаде собствена партия заради високия си рейтинг"

А не е за изключване и възможността да падне от някой прозорец докато простира. Примерно.

2073

3

Johnny B Goode

01.11 2022 в 14:20

Еврото, май се стягат да сменят господаря ти.
Ориентирай се навреме този на лов за лосове ли ходи, за пъстърва ли. Да не вземеш останеш на сухите бани.

75

1

230 млрд баксов

01.11 2022 в 13:14

тоя върви към самоубийство...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки