'Готвача на Путин' иска разследване срещу губернатора на Санкт Петербург

OFFNews 31 октомври 2022 в 14:41 3801 1

Пригожин

Снимка Архив

Евгений Пригожин (вляво), известен като "Готвача на Путин".

Бизнесменът и основател на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин, известен като "Готвача на Путин", е поискал от Главната прокуратура да провери губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов за създаването на престъпно сдружение в града.

Според версията на Пригожин възможните цели на групата са били "разграбване на държавния бюджет" и "обогатяване на корумпирани служители", се казва в съобщение в канала на пресслужбата на бизнесмена в Телеграм, цитирано от "Дожд".

На въпроса дали Пригожин вижда някой друг в ролята на губернатор на Санкт Петербург той отговаря, че все още няма кандидати за поста. Но ако има такива, той ще подкрепи "най-ефективния" мениджър за града. Пригожин добави, че губернаторът трябва да бъде избран от народа. Това е неговият отговор, публикуван от пресслужбата на компанията "Конкорд".

Що се отнася до плановете на Пригожин да "влезе в политиката", той обяснява, че не се стреми към популярност.

"Моята задача е да изпълня дълга си към родината и днес не планирам да създавам партии, а още по-малко да се занимавам с политика", цитира Пригожин пресслужбата на "Конкорд".

Пригожин е известен с критиките си към Беглов. Друго изявление на бизнесмена се появи във вестник "Невские новости" (част от медийната група "Патриот", на която самият Пригожин е шеф на управителния съвет) на 20 октомври. В интервю за вестника той обвинява Беглов и неговите "съучастници" в неуспешна мобилизация, лошо почистване на града и спиране на строителството на метрото. Преди това на 4 октомври Пригожин упреква Беглов, че нарушава правата на бойците от "Вагнер" и подкрепя Въоръжените сили на Украйна.

Напоследък Пригожин се появява в пресата с други изявления на високо равнище. На 30 октомври той поиска от Главната прокуратура да блокира YouTube в Русия. По-рано той подкрепи чеченския лидер Рамзан Кадиров в критиките му срещу генерал-полковник Александър Лапин, който според съобщения в медиите в крайна сметка е бил уволнен от поста си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови