Джейми Оливър закрива 6 ресторанта заради Брекзит

offnews 07 януари 2017 в 10:33 9035 0

Един от най-известните готвачи в света - британецът Джейми Оливър - планира да затвори 6 от италианските си ресторанти във Великобритания, след като поевтиняването на британската лира на фона на преговорите по Брекзит увеличи разходите и породи неясноти за бъдещето на търговията.

Ресторантите в Абърдийн, Ексетър, Челтнъм, Ричмънд, Роял Тънбридж Уелс и Лондон ще затворят през първото тримесечие, съобщи говорител на групата Jamie Oliver Restaurant.

Съобщението е поредният знак за натиска над бизнеса от спада на паунда от референдума във Великобритания, чийто резултат беше решение за излизането на страната от Европейския съюз.

Увеличените разходи за продуктите - например италиански зехтин - са направили този клон от бизнеса "малко неустойчив", посочва говорителят.

"Както всеки собственик на ресторант знае, това е труден пазар и натиска след решението за Брекзит го направи още по-труден", пише Саймън Благдън.

Закриването ще засегне около 5% от служителите, 120 души. Компанията ще потърси алтернативна работа за тях, се посочва в изявлението.

Оливър планира да отвори други 22 италиански ресторанта извън Великобритания тази година, включително в Австралия, Бразилия и Русия. 

Като цяло бизнесът е в "много добро състояние".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки