Белгия привика израелския посланик след бомбардировка на нейна сграда в Газа

Израел се готви да разшири войната в Ивицата на юг, а ''Хамас'' може да се съгласи на ново временно примирие

Кристина Минчева 02 февруари 2024 в 17:09 1651 1

Хаджа Лабиб и Израел Кац

Снимка БТА/АП

Mинистърката на външните работи на Белгия Хаджа Лабиб с израелския си колега Израел Кац

Белгия привика израелския посланик в страната, след като сграда на белгийска агенция за развитие в град Газа е била бомбардирана. В същото време Израел се готви да разшири войната в Ивицата на юг в посока към границата с Египет, а "Хамас" може да се съгласи на ново временно примирие, предаде Ройтерс. 

"Нападенията над цивилна инфраструктура нарушават принципите на международното хуманитарно право. Всички страни трябва да се придържат към него", пише белгийската външна министърка Хаджа Лабиб в социалната мрежа Х.

Белгийското министерство на сътрудничеството за развитие казва, че не разполага с информация за цивилни жертви и че сградата, в която се помещават офиси и на международната неправителствена организация за подпомагане на бежанци "Хендикап интернешънъл", би трябвало да е била празна по време на обстрела.

В изявление на външното министерство на Белгия се съобщава, че държавата отново ще постави на дневен ред въпроса за компенсациите за повредената инфраструктура на проекти, финансирани от ЕС и неговите държави членки.

Ройтерс отбелязва, че за момента не е известно по кое време е била бомбардирана сградата. В изявлението на външното министерство се посочва, че до снощи Белгия не е била уведомена какво се е случило, като предположенията са, че сградата е била бомбардирана в сряда.

Белгия е една от държавите, които призоваха за дълготрайна хуманитарна пауза след прекратяване на огъня във войната между Израел и терористичната групировка "Хамас" в Ивицата Газа, и критикува Израел за действията му в рамките на конфликта. 

Разширяване на военните действия на юг в Газа и евентуалното временно примирие

В четвъртък израелският министър на отбраната Йоав Галант съобщи, че военните сили на Израел могат да напреднат към град Рафа, който се намира на южната граница на Газа с Египет. Там е единственият граничен пункт, през който влизат доставки на храна, лекарства и гориво в блокираната от Израел Ивица. Освен това в най-южните части на Газа са намират повече от половината от 2,3 млн. жители на Ивицата, които бяха разселени след началото на войната.

Галант обяви, че военните действия в тази посока се изместват заради успеха на Израел срещу "Хамас" в един от най-големите градове в Газа- Хан Юнис. Там израелските сили предприеха мащабна сухопътна атака през последната седмица.

Хан Юнис е обкръжен, десетки бойци на Хамас са убити

Новината за разширяването на военните действия на юг в Газа накараха ООН да предупреди, че Рафа се превръща в "тенджера под налягане на отчаянието", тъй като хиляди бягат в града от Хан Юнис и други части на Южна Газа. 

Йенс Лаерке, говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, също казва, че ситуацията в Рафа "не изглежда добре" на фона на опасенията, че градът може да бъде нов фокус на кампанията на Израел срещу "Хамас" в Ивицата.

"Рафа е тенджера под налягане на отчаянието и ние се страхуваме от това, което следва", заяви той на редовен брифинг на ООН в Женева. 

На фона на разрастващите се военни действия посредници от Катар и Египет изразиха надежда, че "Хамас" ще се съгласи на предложение за продължителна пауза във войната.

Предложението предвижда първа фаза на спиране на огъня от 40 дни. През това време се очаква терористичната групировка да освободи останалите израелски заложници, които държи. Следващата фаза от примирието ще включва предаването на израелски войници и загинали заложници в замяна на палестински затворници.

Високопоставен служител на "Хамас" твърди, че за терористичната групировка трайното прекратяване на огъня е най-важният компонент и че всичко останало може да бъде договорено. В Кайро висш египетски представител, който е пряко запознат с преговорите, казва, че "Хамас" не е представил официален отговор, но че е изпратил "положителни сигнали".

Единственото временно примирие до момента беше през ноември миналата година, когато "Хамас" освободи част от заложниците, взети при атаката срещу Южен Израел на 7 октомври. В замяна Израел пусна палестински затворници - предимно жени и тийнейджъри. 

Израел започна офанзивата си и наложи пълна блокада над Ивицата Газа, като опустоши голяма част от територията ѝ. Това се случи след като бойци на терористичната групировка изненадващо нападнаха Израел, убиха 1200 души, извършиха сексуални посегателства и отвлякоха 240 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

1

GB

02.02 2024 в 18:51

Отново не ми е ясно. В статията пише:

" ... Израел започна офанзивата си и наложи пълна блокада над Ивицата Газа, ..."

Та...

Каква е ситуацията в Газа:
--- пълна блокада след 7 октомври или
--- окупация от много години назад?
 
X

Да помогнем на украинските деца!